Gemul de coarne este o raritate în cămările românilor, pentru că și coarnele fac parte din categoria fructelor de pădure/pășune mai puțin utilizate la noi, alături de merișoare și cătină, în ciuda calităților evidente. Pentru că gemul de coarne este o raritate, am apelat la Anca Călugăr, producător local de astfel de delicatesuri, reunite sub brandul Casa de pe Deal. Formularea, cu mici intervenții, îi aparține,  motiv pentru care rețeta nu are formatul consacrat al cevabun.ro . Mulțumim, Anca!

Vezi aici și rețeta de Gem de caise.

Reţetă: Gem de coarne

gem-de-coarne

Ingrediente:

  • coarne
  • apă
  • zahăr (în funcție de pasta obținută din fructe, vezi mai jos)

Preparare:

  1. Se strâng coarnele și se selectează atent. Cele care nu corespund, se aruncă.
  2. Se spală coarnele și se pun în apă atat cât să le acopere.
  3. Se pune oala pe foc și se opăresc coarnele la foc foarte mic (fără să fiarbă) timp de zece minute după care focul se oprește.
  4. Următoarea etapă este trecerea printr-o sită pentru a înlătura sâmburii și a obține pasta. Aici avem nevoie de multa energie… Nu aruncați apa.
  5. Cântărim pasta obținută și adăugam pentru fiecare kilogram de pastă aproximativ 500/600 grame de zahăr (în funcție și de cât de copt este fructul).
  6. Punem pasta cu zahărul împreună la fiert.
    [note]În cazul în care pasta este foarte groasă, se adaugă treptat apa folosită înainte la fructe.[/note]
  7. Se fierbe timp de aproximativ jumătate de oră (nu mai mult deoarece există riscul de a se carameliz zahărul și de a pierde culoarea care trebuie sa fie roșu-bordeaux și gustul caracteristic fructelor de corn – mai acid).
  8. Se toarnă imediat (direct de pe foc) în borcane spălate și sterilizate care se astupă și se întorc cu capul în jos pentru 5 minute.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 50 minute

print