Dulceaţă de caise

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Dulce acrişoară, discret parfumată, dulceaţa (sau gemul) de caise este simplă de preparat şi ideală pentru prăjituri sau tartine. Uşor de preparat, dulceaţa de caise este metoda ideală de a păstra gustul deosebit al acestor fructe.

Porţii: 6,5-7  kilograme

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 5 kilograme de caise
  • 2,5 kilograme de zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • 1 baton de vanilie (opţional)

Preparare:

  1. Spălaţi şi alegeţi fructele.
    Caisele trebuie să fie coapte şi fără urme de lovituri.
  2. Scoateţi sâmburii fructelor.
    Puteţi extrage miezul din sâmburii de caise şi să-l tocaţi mare pentru a-l adăuga în gem la sfârşit.
  3. Puneţi caisele cu zahărul şi zeama de lămâie într-o oală adâncă (de 8-10 litri) şi adăugaţi o cană de apă.
  4. Adăugaţi batonul de vanile – tăiat în două pe lungime – în oală şi fierbeţi la foc mic 50-60 de minute amestecând să nu se lipească.
  5. Sterilizaţi borcanele : borcanele spălate şi uscate, se introduc pentru 15 minute în cuptorul încins la 200 de grade.
    Dulceaţa se amestecă constant în special în partea finală pentru a evita afumarea acesteia.

    Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc, puteţi adăuga miezul seminţelor de caise, tăiat mare.

    Verificaţi dacă dulceaţa e legată: turnaţi o picătură pe o farfurie rece. După răcire siropul trebuie să fie cleios.
  6. Turnaţi gemul în borcane.
  7. Înfiletaţi borcanele, întoarceţi-le cu capul în jos şi acoperiţi-le cu o pătură până se răcesc, pentru a forma vacuum.
  8. Dulceaţa se păstrează în spaţii uscate, răcoroase şi întunecate timp de 12-24 de luni.

Se consumă ca atare şi foloseşte pentru preparare deserturilor (prăjituri, budinci, etc).

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Publicat în:

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

3 Răspunsuri la “Dulceaţă de caise”

  1. gogo

    Foarte instructiv, dar nu mai relativizati precisa limba romana!
    Dulceata nu este acelas lucru cu gemul.
    Dulceata are fructele intregi sau parti de fruct.
    Gemul are fructele pasate.
    Modul de preparare este diferit.
    Induceti lumea in eroare asa cum am patit eu si-i pierdeti timpul.
    Sper ca in bucataria dv. sa nu fie talmes-balmesul cunostintelor de limba de care dati dovada.

    Reply
  2. Marcela

    Este foarte buna, acum doua zile am facut si eu, dar am bagat borcanele fara sa le pun capacul la cuptor timp de 30 minute, la foc mic, apoi am stins focul si le-am lasat pana a doua zi in cuptor, cand le-am scos, am infiletat capacele si le-am pus in camara. Au prins o crusta deasupra sper sa nu prinda mucegai.

    Reply

Lasă un comentariu