Crème brulée cu dovleac este o versiune catifelată a clasicului desert franţuzesc. Nu doar textura fină a dovleacului face această reţetă deosebită ci şi aromele de cuişoare, scorţişoară şi ghimbir care se adaugă celei de vanilie. Încercaţi-o pentru momentele în care vă doriţi cu adevărat ceva special.
Reţetă: Crème brulée cu dovleac
Ingrediente:
- 200 smântână dulce grasă
- 100 ml lapte (3,5%)
- 200 grame piure dovleac (dovleac fiert şi pasat fin)
- 5 ml esenţă vanilie
- 6 gălbenuşuri
- 90 grame zahăr (plus 5 linguri)
- 1 vârf de cuţit cuisoare măcinate
- 1 vârf de cuţit pudră ghimbir
- 1/4 linguriţă scortisoara măcinată
- 1 vârf de cuţit sare
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 165 de grade Celsius.
- Încălziţi smântâna dulce cu laptele şi vanilia la foc mic până dă în clocot.
- Luaţi vasul de pe foc.
- Separat, într-un vas adânc, cu ajutorul unui tel, bateţi gălbenuşurile, zahărul (mai puţin cele cinci linguri), sarea, scorţişoara, ghimbirul şi cuişoarele.
- Încorporaţi piureul de dovleac în amestecul de ou.
- Încorporaţi câte puţin din amestecul cald de lapte cu smântână în cel de ouă cu dovleac amestecând constant.
- Turnaţi crema în 5 vase ramekin.
- Puneţi vasele într-o tavă de copt înaltă.
- Umpleţi tava pe trei sferturi cu apă caldă.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 15 minute.
- Scoateţi tava, lăsaţi crema să se răcească, şi introduceţi-o la frigider pentru 5-6 ore înainte de servire.
- La servire, adăugaţi câte o lingură de zahăr pe fiecare cremă şi caramelizaţi-l cu ajutorul unei torţe de patiserie (sau una folosită pentru instalaţii).
- Crème brulée cu dovleac se serveşte imediat, cu caramelul tare şi cald la suprafaţă şi crema rece dedesubt.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 25 minute
Porţii: 5