Crème brulée cu dovleac este o versiune catifelată a clasicului desert franţuzesc. Nu doar  textura fină a dovleacului face această reţetă deosebită ci şi aromele de cuişoare, scorţişoară şi ghimbir care se adaugă celei de vanilie. Încercaţi-o pentru momentele în care vă doriţi cu adevărat ceva special.

Reţetă: Crème brulée cu dovleac

Creme brulee cu dovleac

Ingrediente:

  • 200 smântână dulce grasă
  • 100 ml lapte (3,5%)
  • 200 grame piure dovleac (dovleac fiert şi pasat fin)
  • 5 ml esenţă vanilie
  • 6 gălbenuşuri
  • 90 grame zahăr (plus 5 linguri)
  • 1 vârf de cuţit cuisoare măcinate
  • 1 vârf de cuţit pudră ghimbir
  • 1/4 linguriţă scortisoara măcinată
  • 1 vârf de cuţit sare

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 165 de grade Celsius.
  2. Încălziţi smântâna dulce cu laptele şi vanilia la foc mic până dă în clocot.
  3. Luaţi vasul de pe foc.
  4. Separat, într-un vas adânc, cu ajutorul unui tel, bateţi gălbenuşurile, zahărul (mai puţin cele cinci linguri), sarea, scorţişoara, ghimbirul şi cuişoarele.
  5. Încorporaţi piureul de dovleac în amestecul de ou.
  6. Încorporaţi câte puţin din amestecul cald de lapte cu smântână în cel de ouă cu dovleac amestecând constant.
  7. Turnaţi crema în 5 vase ramekin.
  8. Puneţi vasele într-o tavă de copt înaltă.
  9. Umpleţi tava pe trei sferturi cu apă caldă.
  10. Introduceţi tava la cuptor pentru 15 minute.
  11. Scoateţi tava, lăsaţi crema să se răcească, şi introduceţi-o la frigider pentru 5-6 ore înainte de servire.
  12. La servire, adăugaţi câte o lingură de zahăr pe fiecare cremă şi caramelizaţi-l cu ajutorul unei torţe de patiserie (sau una folosită pentru instalaţii).
  13. Crème brulée cu dovleac se serveşte imediat, cu caramelul tare şi cald la suprafaţă şi crema rece dedesubt.

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 25 minute

Porţii: 5

print