Soté de ciuperci, sau ciuperci sotate/înăbuşite mai pe româneşte, iată una dintre cele mai populare garnituri, în special pentru peşte şi pui. Deşi, din păcate, lipseşte din majoritatea restaurantelor româneşti. O reţetă foarte simplă în aparenţă dar de (prea) multe ori prost realizată.  Cele mai potrivite şi utilizate ciuperci pentru această reţetă sunt de altfel şi cele mai răspândite  – Agaricus bisporus, cunoscute ca champignon de Paris – iar cele mai gustoase sunt versiunea cafenie a acestora (portobello). Secretul acestor ciuperci este să le gătiţi la foc iute pentru a rămâne suculente în interior şi rumenite în exterior.

Reţetă: Soté de ciuperci

ciuperci-sotate

Ingrediente:

 • 400-500 grame ciuperci proaspete
 • 4 linguri ulei
 • 3 căţei de usturoi (opţional)
 • 2 linguri pătrunjel tocat
 • sare
 • piper proaspăt măcinat

Preparare:

 1. Spălaţi ciupercile sub jet rapid de apă rece şi îndepărtaţi-le urmele de pământ cu o perie. Nu vă speriaţi, contrar aparenţelor, nu se vor îmbiba cu apă.
 2. Tăiaţi ciupercile în bucăţi mărişoare, cu latura de aproximativ 1,5-2 centimetri diametrul. Dimensiunea lor se va reduce simţitor la gătit. Dacă sunt mici, folosiți-le ca atare.
 3. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
 4. Tocaţi pătrunjelul.
 5. Încingeţi o lingură de ulei într-o tigaie.
 6. Adăugaţi ciupercile.
 7. Scuturaţi la intervale scurte de timp tigaia pentru a mişca ciupercile.
 8. După ce s-a evaporat lichidul lăsat de ciuperci (5 minute), adăugaţi restul de ulei.
 9. Lăsaţi ciupercile să se rumenească frumos încă 2-3 minute
 10. Adăugaţi usturoiul şi imediat asezonaţi cu sare şi piper.
 11. Adăugaţi pătrunjelul, amestecaţi şi luaţi de pe foc. Sotéul de ciuperci e minunat ca garnitură sau se poate servi ca atare, presărat cu parmezan şi mămăligă la grătar.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 2

print

1 comentariu

 1. Reteta este foarte buna insa din pacate daca incerci sa o scoti la imprimanta, iti imprima tot site-ul adica 12 pagini ceea ce este foarte foarte nasol in vremurile web 3.0 nu e prea mare lucru o functie pentru imprimare rapida deoarece majoritatea persoanelor care gatesc aceste retete nu le fac din cap !

Comments are closed.