Crema de zahăr ars este una dintre cele mai populare budinci ale lumii ce se regăseşte, cu mici variaţiuni, din Japonia şi Pakistan şi până în Portugalia și Statele Unite. Cunoscut sub diverse nume, de la budincă sau cremă – de ouă sau caramel (flan sau custard), acest desert face parte din aceeaşi familie cu crème brûlée sau creme catalan. Acest tip de desert se prepară din ouă şi lapte (sau smântână dulce), se aromează cu vanilie şi/sau rom, citrice, etc. şi se serveşte întotdeauna cu un sos de caramel.
Versiunea populară în România are cam aceleaşi caracteristici de bază.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 50 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
[note]În funcţie de grăsimea laptelui şi dimensiunea ouălor, se folosesc 8 sau 10 bucăți. Dacă folosiţi un lapte gras (peste 3% grăsime) vor fi suficiente 8 ouă mari.[/note]
- 1 litru de lapte
- 10 ouă
- 1 1/3 căni de zahăr
- 1 vârf de cuţit de sare
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- coaja de la 1 lămâie (opţional)
Preparare:
- Fierbeţi laptele cu o treime cană de zahăr, zahărul vanilat, sarea şi coaja de lămâie.
- Strecuraţi laptele şi lăsaţi-l să se răcorească.
- Puneţi 1 cană de zahăr într-o cratiţă sau tavă şi rumeniţi-l pe foc sau la cuptor până când zahărul se caramelizează.
[warning]Atenţie să nu ardeţi zahărul. Nu uitaţi că zahărul are o inerţie termică destul de mare şi continuă procesul de preparare câteva zeci de secunde după ce e luat de pe foc.[/warning] - Înclinaţi vasul pe toate părţile astfel încât caramelul să adere pe pereţii şi fundul vasului.
- Lăsaţi vasul cu margini caramelizate să se răcească.
[warning]Aveţi grijă să nu vă ardeţi. Când înclinaţi vasul există riscul să vă ardeţi cu caramelul care poate să se scurgă de pe partea opusă a vasului.[/warning] - Încălziţi cuptorul la 160 de grade (minim spre mediu).
- Bateţi ouăle spumă cu mixerul sau un tel de mână.
- Turnaţi laptele peste ouă încorporându-l treptat.
- Turnaţi amestecul în vasul cu pereţi caramelizaţi.
- Puneţi vasul sau tava în alt vas sau tavă în care turnaţi apă pentru a obţine un bain-marie.
- Introduceţi vasele la cuptor (160 de grade) pentru 30-40 de minute, până când crema se leagă în profunzime şi se rumeneşte la suprafaţă.
- Introduceţi vasul cu crema de zahăr ars la frigider pentru 2 ore înainte de servire.
Crema de zahăr ars se serveşte rece, cu siropul din tavă şi, opţional, cu o lingură de frişcă bătută.
[note]Adăugarea cojii de lămâie în lapte parfumează şi acoperă gustul de ou.[/note]
favorita mea!
ouale se bat si albusul si galbenusul impreuna? sau separat?
Se bat impreuna.
Multumesc pt reteta 🙂 Super a iesit <3
Daca fac crema in castronele ramekin? Adica pot sa caramelizez zaharul in astfel de forme, pe ochiul de la aragaz sau in cuptor?
Poate in cuptor desi e destul de greu pentru ca zahărul se poate arde prea mult. Mai simplu ar fi pe aragaz într-o tigaie sau cratita si sa-l transferati dupa in formele ramekin. Dar trebuie sa va miscati repede ca sa nu se intareasca zaharul si cu atentie ca sa nu va ardeti.
super
Am facut si eu crema asta de zahar si mi’a iesit foarte dulce, cred ca trebuia mai putin zahar…dar a fost foarte buna s’a mancat 😛
Comments are closed.