Când vine vorba de combinaţii inedite – şi în acelaşi timp reuşite – amestecul portughez de carne de porc şi scoici, după metoda din regiunea Alentejo, ni se pare un exemplu potrivit. Combinaţie paradoxală de uscat-apă, a cărnurilor tari cu cele cu textură delicată, acest amestec specific regiunii din sud estul Portugaliei –  care îi dă şi numele –  este deosebit prin gustul sărat, marin, pe care îl impregnează scoicile cărnii de porc.

Alentejo – “Além-Tejo”, e numele dat de nordicii portughezi regiunii de dincolo de râul Tejo, zonă care se întinde de la Lisabona până în Algarve, pentru că aici totul e altfel, inclusiv mâncărurile cu carne de porc.

Porții: 4

Timp de preparare: 120 minute (plus 6 ore pentru marinare)

Porc cu scoici a la Alentejo

Ingrediente:

 • 300 ml vin alb sec
 • 1 linguriţă de boia de ardei
 • 4 căţei de usturoi
 • 2 foi de dafin
 • 700 grame carne de porc (spată, pulpă, ceafă)
 • 2 linguri ulei de măsline
 • 1 ceapă albă
 • 2 roşii
 • 1 ardei gras roşu
 • 500 gr de scoici
 • sare şi piper negru proaspăt măcinat
 • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

 1. Curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul. Tăiaţi carnea cubuleţe de dimensiuni potrivite. Curăţaţi şi păstraţi în apă rece, curată scoicile.
 2. Amestecaţi vinul, o linguriţă de sare, boiaua de ardei, sarea şi piperul cu doi căţei de usturoi tocat, frunzele de dafin zdrobite. Marinaţi cuburile de carne în acest amestec pentru 6 ore, amestecând din când în când astfel încât carnea să fie în mod uniform acoperită.
 3. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius (temperatură medie).
 4. Scurgeţi cuburile de carne şi ştergeţi-le bine cu un şervet. Păstraţi marinata din care îndepărtaţi foile de dafin şi usturoiul.
 5. Încingeţi două linguri de ulei de măsline şi rumeniţi bine carnea pe toate părţile la foc iute. După ce carnea s-a rumenit, transferaţi-o într-o tavă termorezistentă.
 6. În grăsimea în care s-a rumenit carnea de porc, se rumeneşte uşor ceapa tăiată peştişor, doi căţei de usturoi tocat şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. La sfârşit, se adaugă în tigaie roşiile tăiate cuburi şi se stinge totul cu marinata păstrată de la carne.
 7. Turnaţi amestecul de legume peste carne în tavă şi amestecaţi totul bine. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor pentru 20 de minute.
 8. Scoateţi tava de la cuptor, adăugaţi scoicile curăţate – frecate pe carapace cu o perie – amestecaţi totul bine şi mai introduceţi tava descoperită  la cuptor pentru încă 10 minute.

Porcul Alentajo se servește cald, decorat cu pătrunjel verde tocat. Se mănâncă tradiţional cu garnitură de cartofi prăjiţi cubuleţe mici.

[warning]Regula generală este să se folosească pentru gătire doar scoicile care sunt închise – sau se închid şi deschid în mod vizibil – şi să se consume doar cele care s-au deschis în timpul procesului de gătire.[/warning]

[tip]Pentru o variantă picantă, înlocuiţi boiaua dulce cu o variantă iute sau adăugaţi câteva rondele de ardei iute.[/tip]


print

5 Comentarii

Comments are closed.