Cu o textură sfărâmicioasă care se topeşte pe limbă, dulci şi aromate, cornuleţele cu vanilie fac parte din clasicele platouri cu prăjituri ale sărbătorilor de iarnă, dar sunt la fel de potrivite alături de o ceaşcă de ceai sau cafea, în orice perioadă a anului. Simplitatea şi puritatea gusturilor care se ascund sub aparenţa inofensivă a acestor cornuleţe delicate le face remarcabile. De neuitat – cornulețe cu vanilie.

Reţetă: Cornulețe cu vanilie

cornulete cu vanilie

Ingrediente:

  • 400 de grame de făină
  • 1 linguriţă rasă de praf de copt
  • 280 de grame de unt
  • 70 de grame de alune crude
  • 140 de grame de zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 ou
  • sare
  • 150 de grame de zahăr pudră cu vanilie

Preparare:

  1. Tăiaţi untul cubuleţe. Măcinaţi alunele.
  2. Cerneţi făina într-un castron.
  3. Adăugaţi praful de copt şi amestecaţi-l cu făina.
  4. Adăugaţi untul, alunele măcinate, oul, 1 vârf de cuţit de sare, zahărul şi zahărul vanilat în castron.
  5. Amestecaţi toate ingredientele cu mixerul sau cu mâna până când cristalele de zahăr s-au topit şi obţineţi un aluat consistent.
  6. Înveliţi aluatul într-o folie şi lăsaţi-l la frigder pentru 1/2 oră.
  7. Încălziţi cuptorul la 175 de grade Celsius.
  8. Pudraţi suprafaţa de lucru – o masă curată – şi mâinile cu făină.
  9. Întindeţi aluatul într-o foaie groasă şi tăiaţi-l în fâşii.
  10. Formaţi rulouri cu grosimea de aproximativ 1 centimetru.
  11. Tăiaţi ruloul în bucăţi de 6 centimetri.
  12. Îndoiţi capetele bucăţilor de aluat spre interior, în formă de semilună.
  13. Aşezaţi o hârtie de pergament într-o tavă şi puneţi cornuleţele peste.
  14. Introduceţi tava la cuptor pentru 12-15 minute la 175 de grade.
  15. Scoateţi tava din cuptor, aşezaţi cornuleţele pe o suprafaţă uscată (de preferinţă pe un grătar) şi, cât sunt încă fierbinţi, presăraţi peste ele zahăr pudră vanilat.
  16. Cornuleţele cu vanilie se servesc reci, alături de ceaiuri, cafele, lichioruri. Se pot păstra în cutii de tablă câteva săptămâni.

Timp de preparare: 1 oră

Timp de gătire: 15 minute

Porții: 60-70 de cornulețe

Cornuleţele cu vanilie se servesc reci, alături de ceaiuri, cafele, lichioruri. Se pot păstra în cutii de tablă câteva săptămâni.

Dacă serviţi cornuleţe musafirilor, avertizaţi-i asupra conţinutului deoarece  există persoane alergice la alune.
Dacă nu aveţi zahăr pudră vanilat, amestecaţi zahăr pudră normal cu 2 plicuri de zahăr vanilat.
Dacă nu aveţi hârtie de pergament, ungeţi tava cu puţin ulei înainte de a aşeza cornuleţele în ea.

4 Comentarii

  1. va multumesc ca s-a luat in considerare dorinta mea.Am facut multe retete de la voi si sant gustoase. Eu sant in Australia de 20 de ani dar tot mancarea noastra e mai buna

Adaugă un comentariu: