Cornuleţele fragede cu gem sunt genul de reţetă de care ţi se face poftă de fiecare dată. Când te gândeşti să le faci, când le faci, când vrei să scrii despre ele…Deserturi simple, de casă, cu reţeta păstrată pe foi unsuroase cu miros de vanilie şi de rom, făcute de Paşte sau de Crăciun, în cantităţi îndestulătoare (de la un lighean în sus). Secretul acestor cornuleţe este aluatul. Rudă a aluaturilor franţuzeşti cu unt (foitaj), aluatul nu se frământă excesiv pentru a lăsa grăsimea neomogenizată integral. La cald grăsimea se va topi, separând aluatul şi formând golurile de aer care vor da consistenţa fragedă.

Vezi aici și rețeta de Cornulețe cu vanilie.

Reţetă: Cornuleţe fragede cu gem sau nucă

Cornuleţe fragede cu gem sau nucă

Ingrediente:

  • 550 grame de făină (1-2 linguri în plus)
  • 500 de grame de untură (sau osânză de porc trecută prin maşina de tocat de două ori)
  • 6 gălbenuşuri
  • 100 de ml de iaurt
  • 100 grame smântână
  • 1 lingură esenţă de vanilie
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 400 grame gem acrişor, consistent (preferabil caise, vişine, prune)
  • 300 grame nucă
  • 4 linguri de zahăr pudră
  • 3 albuşuri
  • 150 grame zahăr pudră vanilat

Preparare:

  1. Amestecaţi untura cu gălbenuşurile, sarea, iaurtul, smântâna şi esenţa de vanilie.
  2. Încorporaţi treptat făina.
  3. Frământaţi până se omogenizează aluatul şi se desprinde de degete – cam 10 minute.
    Aluatul nu se frământă excesiv pentru a nu topi de tot grăsimea și pentru a obține frăgezime.
  4. Inveliți aluatul într-o folie alimentară (sau într-un castron pe care îl acoperiţi cu folie alimentară) şi introduceţi la rece pentru 30 de minute.
  5. Bateţi spumă albuşurile şi încorporaţi în ele zahărul pudră.
  6. Amestecaţi bezeaua obţinută cu miez de nucă măcinat pentru a obţine o cremă consistentă pe care o s-o folosiţi ca umplutură.
  7. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  8. Împărţiţi aluatul în 4 bucăți egale.
    Cu excepţia aluatului aflat în lucru, aluatul se păstrează în frigider. 2 bucăţi se folosec pentru umplutura cu gem şi 2 pentru cea cu nucă.
  9. Întindeţi, pe rând, fiecare foaie de aluat într-o “pătură” de 4-5 milimetri grosime, pe masa tapetată cu făină.
  10. Tăiaţi pătrate sau romburi, cu latura de 4 centimetri, cu ajutorul unui cuţit sau role de patiserie.
    Aluatul se lucrează repede pentru a nu permite unturii să îl înmoaie.
  11. Aşezaţi câte o linguriţă de gem în centrul fiecărei bucăţi.
  12. Pentru varietatea cu nucă înlocuiţi gemul cu crema de nucă obţinută mai sus.

    Un gem prea moale va curge în timpul procesului de coacere.
  13. Pliaţi (vezi foto).
  14. Aşezaţi cornuleţele în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu puţin ulei, la distanţa de 2 degete unul de celălalt.
  15. Introduceţi la cuptor pentru 20-25 de minute, până când se rumenesc.
  16. Scoateţi cornuleţele din tavă, lăsaţi-le să se răcorească 10 minute şi pudraţi-le cu zahăr pudră vanilat.
  17. Repetaţi cu restul aluatului şi umpluturilor rămase.

Timp de pregătire: 30 de minute (plus 30 de minute la rece)

Timp de gătire: 30 minute (per tavă)

Porţii: aproximativ 100 bucăţi

3 Comentarii

  1. Cred ca e prea mare cantitatea de grasime. Am facut eu reteta ieri – prima data cand prepar cornulete. Abia dupa prima tava mi-am dat seama ca e mult prea multa osanza si am verificat si alte retete: proportia uzuala pare a fi de o masura grasime la doua masuri de faina. Asa ca am adaugat ceva faina la restul de aluat si am obtinut inca doua tavi mortale, mai ales cele umplute cu nuca.

Adaugă un comentariu: