Carnea de pui s-a lipit de bucătăria românului mai tare ca cea de porc. Considerată mai sănătoasă (carne albă), carnea de pui se lăfăie în ciorbe, supe, grătare, fripturi, tocănuri, dar și în aperitive. Se gătește repede și ușor.

Rețeta de pui țărănesc de mai jos este o variantă dietetică a clasicului pui cu legume. Necesită carne dezosată și fără piele și legume de sezon.

Porții: 4

Timp de preparare: 40 minute

Pui țărănesc cu legume

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui dezosate și fără piele
  • 4 roșii
  • 8 ciuperci champignon
  • 4 ardei grași
  • 2 cepe
  • un sfert de ceașcă de ulei de măsline
  • sare și piper
  • oregano (opțional)

Preparare:

  1. Pregătiți o tavă adâncă. Pregătiți legumele: curățați ceapa de coajă, curățați ardeii de sâmburi și cotor, curățați ciupercile.
  2. Tăiați legumele în bucăți mari și așezați-le în tavă. Formați un pat de legume.
  3. Presărați sare și piper peste legume.
  4. Pregătiți pulpele de pui: ungeți-le cu puțin ulei și presărați sare și piper pe ambele părți.
  5. Puneți puiul peste legume; lăsați loc între bucățile de pui (vezi galerie foto).
  6. Turnați în tavă și sfertul de ceașcă de ulei .
  7. Băgați în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35 minute.

Puiul țărănesc se servește cald, ca fel principal. Se poate servi cu o salată mică de castraveți murați.

[tip] Se pot folosi ciocănele de pui (pulpe inferioare) cu tot cu piele. Acestea trebuie crestate înainte de a fi băgate la cuptor pentru a se pătrunde bine. [/tip]

[tip] Pentru un plus de savoare, se poate adăuga oregano proaspăt tocat mare peste pui. [/tip]

[note]  Se pot folosi orice alte legume de sezon: cartofi, dovlecei, vinete etc. [/note]

print