Un preparat care se mişcă periculos pe graniţa fragilă dintre extreme. La limita dintre un cheesecake şi un sufleu, pe graniţa dintre desert şi aperitiv, în punctul de întâlnire dintre genialitate şi nebunie. O nebunie de prăjitură-desert-sufleu-aperitiv, gata oricând să deschidă apetitul sau să încheie o masă. Un altfel de platou de brânzeturi, potrivit cu un vin bun. Cu siguranţă merită încercată această reţetă de cheesecake cu gorgonzola.

Porţii: 1

Timp de preparare: 1 oră(plus 2 la rece)

Cheesecake cu gorgonzola

Ingrediente:

  • 150 de grame mascarpone sau cremă de brânză
  • 100 grame de gorgonzola (sau roquefort)
  • 50 de grame de brânză de capră
  • 100 ml smântână dulce
  • 1 ou mare
  • 1 jumătate de linguriţă de piper proaspăt măcinat (preferabil multicolor)
  • 30 grame de biscuiţi săraţi
  • 1 linguriţă rasă de zahăr
  • 15 grame de unt gras

Preparare:

  1. Încălziţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  2. Pregătiţi un inel de bucătărie mare. Dacă nu aveţi unul, realizaţi reţeta într-o formă artizanală realizată din folie de aluminiu, presată circular pe exteriorul unui bol mic, pentru a lua forma acestuia şi a obţine o formă de unică folosinţă.
  3. Aşezaţi inelul, uns cu puţin unt pe interior, peste o folie de aluminiu sau hârtie de pergament (suficientă cât să acopere suprafaţa inelului), într-o tavă mică.
  4. Zdrobiţi biscuiții şi amestecaţi-i cu untul – la temperatura camerei – şi zahărul.
  5. Turnaţi amestecul în interiorul inelului şi tasaţi-l bine cu dosul unei linguri.
  6. Introduceţi tava la cuptor pentru 5-6 minute. Scoateţi-o şi reduceţi temperatura la 140 de grade.
  7. Amestecaţi într-un mixer crema de brânză cu brânza de capră şi gorgonzola. Adăugaţi smântâna dulce şi oul. Mixaţi bine. Adăugaţi piperul.
  8. Turnaţi amestecul obţinut peste “blat”.
  9. Introduceţi tava la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveţi grijă să nu se ardă partea de la suprafaţă.
  10. După ce s-a copt, lăsaţi tava în cuptor, cu uşa cuptorului întredeschisă.
  11. Introduceţi cheese cake-ul cu tot cu formă, după ce s-a răcit, la frigider pentru două ore.
  12. Îndepărtaţi inelul, după ce l-aţi desprins cu un cuţit cu lamă subţire, şi serviţi.

Cheesecake-ul cu gorgonzola se serveşte cu fructe proaspete, decorat cu reducţie de oţet balsamic.

Cheesecake-ul va creşte în cuptor şi va descreşte după.

printează

Adaugă un comentariu: