O delicatesă lacto-vegetariană pe măsura bucătăriei italiene! Chiar şi marii iubitori ai cărnii se vor opri o clipă asupra unei porţii de lasagna umplută cu vinete, roşii şi ardei, ninsă din belşug cu parmezan.
Porţii: 6
Timp de preparare: 80 de minute
Ingrediente:
- 18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)
 - 1 ceapă mare
 - 4 căţei de usturoi
 - 2 vinete
 - 2 ardei graşi
 - 3 roşii decojite (sau o cutie de cubuleţe de roşii în bulion)
 - 2 linguri pastă de tomate
 - 3 linguri ulei de măsline
 - 300 ml supă de legume
 - 1 lingură frunze tocate de busuioc
 - 1 lingură rasă de zahăr
 - 1 lingură de unt
 - 1 lingură făină
 - 300 ml lapte
 - 1 linguriţă nucsoara
 - 160 grame parmezan ras
 - sare
 - piper
 
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Scoateţi cotoarele şi seminţele ardeilor. Răzuiţi parmezanul şi împărţiţi-l în patru părţi egale.
 - Tocaţi ceapa, roşiile şi usturoiul. Tăiţi vinetele şi ardeii cubuleţe sau julienne.
 - Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
 - Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine sticloasă.
 - Adăugaţi vinetele şi ardeii graşi şi amestecaţi până se înmoaie bine.
 - Adăugaţi roşiile, pasta de tomate, supa de legume şi zahărul.
 - Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând constant, până când legumele s-au înmuiat şi lichidul a scăzut. După ce amestecul s-a legat, luaţi tigaia de pe foc, adăugaţi frunzele de busuioc tocate, asezonaţi cu sare şi piper.
 - Până se leagă amestecul de legume, preîncălzişi cuptorul la 160 de grade Celsius.
 - În paralel, înmuiaţi foile de lasagna într-o tavă în apă clocotită care să le acopere, timp de 10 minute.
 - Preparaţi un sos Bechamel. Topiţi untul într-o tigaie şi adăugaţi făina. Înmuiaţi făina în unt topit, fără a o prăji. (vezi foto). Stingeţi totul cu lapte şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaşelor. Va trebui să obţineţi o cremă consistentă. Adăugaţi nucşoara rasă, o parte din cantitatea de parmezan (50 de grame), sare şi piper după gust.
 - Pentru montarea lasagnei pregătiţi o formă termorezistentă.
 - Ungeţi forma cu ulei şi formaţi un strat din foi de lasagna a căror margini trebuie să se suprapună astfel încât să acopere fundul formei.
 - Adăugaţi jumătate din amestecul de legume. Nivelaţi-l cu ajutorul unei linguri şi adăugaţi jumătate din sosul Bechamel. Presăraţi o parte din parmezan (50 grame).
 - Întindeţi încă un strat de foi de lasagna. Turnaţi şi nivelaţi restul de amestec de legume.
 - Adăugaţi ultimul strat de foi de lasagna şi acoperiţi-l cu restul de Bechamel.
 - Presăraţi o parte de parmezan şi introduceţi forma la cuptor pentru 20 de minute la foc mic spre mediu.
 
Lasagna vegetariană se serveşte caldă, pudrată cu abundenţă din restul de parmezan ras.
[warning]Aveţi grijă când înmuiaţi foile de lasagna: puneţi-le să se înmoaie într-un vas întins pentru a preveni lipirea dintre ele.[/warning]
[note] Numărul foilor de lasagna depinde de dimensiunea lor şi a vasului în care se prepară. [/note]
_____________________________________________
			























