Una dintre cele mai iubite şi răspândite reţete din Transilvania, supa de pui cu lăşcuţe este expresia duminicilor tihnite, a meselor luate în familie. Definitorii pentru această versiune regională a supei de pui sunt lăşcuţele (sau laştele) – paste de casă tăiate sub formă de pătrăţele de o jumătate de centimetru.
Vezi aici rețeta de borș de cocoș.
Reţetă: Supă de pui cu lășcuțe
Ingrediente:
- pentru supă
- 1 pui (cât mai de ţară )
- 5 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1/2 ţelină
- 2 foi de dafin
- 1 ceapă mare
- 1 linguriţă boabe de piper
- 2-3 frunze de ţelină (opţional)
- sare
- pentru lăşcuţe
- 200 grame făină
- 2 ouă mari
- pentru servire
- pătrunjel proaspăt tocat
Preparare:
- Amestecaţi făina cu ouăle pentru a obţine un aluat potrivit de tare. Dacă este prea uscat adăugaţi 1 lingură de ulei.
- Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l departe 30 de minute.
- Întindeţi aluatul într-o foaie subţire pe masa presărată cu făină.
- Rulaţi foaia de aluat pe sucitor.
- Scoateţi sucitorul din mijlocul ruloului de aluat.
- Presaţi şi tăiaţi ruloul de aluat în fâşii lungi late de aproximativ 5 milimetri.
- Întoarceţi fâşiile şi tăiaţi-le pentru a obţine pătrăţele cu latura de 5 milimetri.
- Pudraţi-vă mâinile cu făina şi amestecaţi bine lăşcuţele pentru a se desprinde una de cealaltă.
- Întindeţi lăşcuţele pe un ziar sau foaie de copt şi lăsaţi-le să se zvânte într-un loc uscat şi răcoros pentru 30 de minute.
- Spălaţi bine puiul şi puneţi-l la fiert.
- Fierbeţi puiul la foc mic, spumind din când în când.
- Curăţaţi zarzavaturile. Despicaţi ţelina în bucăţi la fel de mari ca morcovii pentru a obţine o fierbere uniformă.
- Spălaţi ceapa şi îndepărtaţi foile exterioare. Încercaţi pe cât posibil (dacă nu e afectată) să nu aruncaţi coaja. O să dea o culoare plăcută supei.
- Când carnea de pui este fiartă de jumătate, adăugaţi morcovii, ţelina, ceapa şi pătrunjelul.
- La 15 minute după ce aţi adăugat zarzavaturile, adăugaţi foile de dafin, boabele de piper, frunzele de ţelină bine spălate şi 2 linguri de sare şi mai fierbeţi aproximativ 10 minute.
- Scoateţi carnea şi zarzavaturile şi strecuraţi supa. Aruncaţi foile de dafin, frunzele de ţelină, boabele de piper şi ceapa.
- Desfaceţi carnea de pe os şi porţionaţi-o.
- Tăiaţi zarzavaturile cuburi.
- Fierbeţi lăscuţele în apă cu sare pentru 2-3 minute. Treceţi-le pe sub jet de apă rece, scurgeţi-le şi amestecaţi-le cu ulei pentru a preveni lipirea.
- Montaţi supa în farfurii: distribuiţi în mod egal zarzavaturi, carne, supă şi lăşcuţe în farfurii.
- Presăraţi cu frunze de pătrunjel tocate fin.
- Supa de pui cu lăşcuţe se serveşte fierbinte.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 1 oră
Porții: 8-10