Una dintre cele mai iubite şi răspândite reţete din Transilvania, supa de pui cu lăşcuţe este expresia duminicilor tihnite, a meselor luate  în familie. Definitorii pentru această versiune regională a supei de pui sunt lăşcuţele (sau laştele) –  paste de casă tăiate sub formă de pătrăţele de o jumătate de centimetru.

Vezi aici rețeta de borș de cocoș. 

Reţetă: Supă de pui cu lășcuțe

supa-pui-taietei-de-casa

Ingrediente:

  • pentru supă
  • 1 pui (cât mai de ţară )
  • 5 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1/2 ţelină
  • 2 foi de dafin
  • 1 ceapă mare
  • 1 linguriţă boabe de piper
  • 2-3 frunze de ţelină (opţional)
  • sare
  • pentru lăşcuţe
  • 200 grame făină
  • 2 ouă mari
  • pentru servire
  • pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu ouăle pentru a obţine un aluat potrivit de tare. Dacă este prea uscat adăugaţi 1 lingură de ulei.
  2. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l departe 30 de minute.
  3. Întindeţi aluatul într-o foaie subţire pe masa presărată cu făină.
  4. Rulaţi foaia de aluat pe sucitor.
  5. Scoateţi sucitorul din mijlocul ruloului de aluat.
  6. Presaţi şi tăiaţi ruloul de aluat în fâşii lungi late de aproximativ 5 milimetri.
  7. Întoarceţi fâşiile şi tăiaţi-le pentru a obţine pătrăţele cu latura de 5 milimetri.
  8. Pudraţi-vă mâinile cu făina şi amestecaţi bine lăşcuţele pentru a se desprinde una de cealaltă.
  9. Întindeţi lăşcuţele pe un ziar sau foaie de copt şi lăsaţi-le să se zvânte într-un loc uscat şi răcoros pentru 30 de minute.
  10. Spălaţi bine puiul şi puneţi-l la fiert.
  11. Fierbeţi puiul la foc mic, spumind din când în când.
  12. Curăţaţi zarzavaturile. Despicaţi ţelina în bucăţi la fel de mari ca morcovii pentru a obţine o fierbere uniformă.
  13. Spălaţi ceapa şi îndepărtaţi foile exterioare. Încercaţi pe cât posibil (dacă nu e afectată) să nu aruncaţi coaja. O să dea o culoare plăcută supei.
  14. Când carnea de pui este fiartă de jumătate, adăugaţi morcovii, ţelina, ceapa şi pătrunjelul.
  15. La 15 minute după ce aţi adăugat zarzavaturile, adăugaţi foile de dafin, boabele de piper, frunzele de ţelină bine spălate şi 2 linguri de sare şi mai fierbeţi aproximativ 10 minute.
  16. Scoateţi carnea şi zarzavaturile şi strecuraţi supa. Aruncaţi foile de dafin, frunzele de ţelină, boabele de piper şi ceapa.
  17. Desfaceţi carnea de pe os şi porţionaţi-o.
  18. Tăiaţi zarzavaturile cuburi.
  19. Fierbeţi lăscuţele în apă cu sare pentru 2-3 minute. Treceţi-le pe sub jet de apă rece, scurgeţi-le şi amestecaţi-le cu ulei pentru a preveni lipirea.
  20. Montaţi supa în farfurii: distribuiţi în mod egal zarzavaturi, carne, supă şi lăşcuţe în farfurii.
  21. Presăraţi cu frunze de pătrunjel tocate fin.
  22. Supa de pui cu lăşcuţe se serveşte fierbinte.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porții: 8-10

print