Există în fiecare bucătărie etnică cel puÅ£in o reÅ£etă de peÅŸte specifică ÅŸi definitorie pentru fiecare cultură culinară. Majoritatea acestor reÅ£ete s-a născut în proximitatea porturilor ÅŸi încorporează resturile capturilor pescăreÅŸti, greu de vândut datorită dimensiunilor sau aspectului lor. BorÅŸul de peÅŸte în România, Ungaria ÅŸi Ucraina, zarzuela în Spania, caldeirada în Portugalia, bouillabaisse în FranÅ£a, psarosoupa în Grecia, brodetto sau zuppa di pesce în Italia, Dalmatinska riblja juha (supă dalmată de peÅŸte) în CroaÅ£ia, cioppino – creată de italienii din San Francisco – ÅŸi gumbo – reÅ£etă creolăîn Statele Unite etc. ReÅ£eta de mai jos nu e nici una dintre ele ÅŸi puÅ£in din fiecare. O compilaÅ£ie festivă de peÅŸte ÅŸi fructe de mare cevabun.ro .

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 1 oră

Supă de peşte cu fructe de mare

Ingrediente:

  • 700 grame file de peÅŸte (cel puÅ£in două feluri de peÅŸte marin sau de apă dulce – cod, biban, somon, macrou etc)
  • 300 grame creveÅ£i decorticaÅ£i
  • 10 scoici St.Jacques (250 grame de scoici/midii fără cochilie sau 1 kg cu cochilie)
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 4 litri supă de peÅŸte sau pui
  • 1 litru de vin alb sec
  • 1 lămâie
  • 1 tulpină de praz
  • 3 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 sfert de tulpină de Å£elină
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ardei gras, roÅŸu
  • 1 cutie de roÅŸii în bulion (cubuleÅ£e)
  • 1 cană de pătrunjel tocat
  • 1 vârf de cuÅ£it de ÅŸofran
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

maioneză pentru servire

  • 6 linguri de maioneza fără muÅŸtar
  • 3 linguri de smântână
  • 5 căţei de usturoi

Preparare:

Baza sau fondul de supă din peÅŸte se obÅ£ine prin fierbearea capetelor ÅŸi/sau oaselor de peÅŸte mare. PuteÅ£i obÅ£ine o baza de supă prin fierberea crustei (exoscheletul, “carapacea” ) de crevete în supă de pui.
  1. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul, ţelina, usturoiul şi prazul. Extageţi sucul de zeama de lămâie.
  2. Daţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina prin răzătoarea mare.
  3. Tocaţi usturoiul şi tăiaţi prazul în rondele subţiri. Curăţaţi ardeiul de cotor şi seminţe şi tăiaţi-l cubuleţe.
  4. Încingeţi uleiul într-o oală.
  5. Adăugaţi usturoiul şi sotaţi-l uşor timp de 1 minut.
  6. Adăugaţi prazul, ardeiul şi zarzavaturile şi sotaţi-le până se înmoaie.
  7. Adăugaţi şofranul şi roşiile.
  8. Adăugaţi 1 litru de apă, vinul, supa de pui sau peşte, foile de dafin, zeama de lămâie. Fierbeţi supa timp de 10-12 minute până când legumele s-au pătruns.
  9. Tăiaţi fileurile de peşte în bucăţi potrivite. Curăţaţi cochiliile crustaceelor dacă e cazul.
  10. Adăugaţi bucăţile de peşte (prima dată cele cu piele, dacă există aşa ceva), scoicile şi creveţii.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper. Lăsaţi să dea totul un clocot şi opriţi focul.
    Peştii şi fructele de mare fierb foarte repede, aproape instant. Fileurile fierte de peşte se ridică la suprafaţă când sunt gata.
  12. Adăugaţi pătrunjelul tocat mare.

Supa de peşte cu fructe de mare se serveşte fierbinte cu maioneză amestecată cu smântână şi usturoi pisat.

Pentru această supă puteţi folosi aproape orice fel de file de peşte marin sau de apă dulce (pangasius, somon, şalău, cod, biban de mare, lup de mare, doradă, etc).

___________________________________
printează

Adaugă un comentariu: