Există în fiecare bucătărie etnică cel puÅ£in o reÅ£etă de peÅŸte specifică ÅŸi definitorie pentru fiecare cultură culinară. Majoritatea acestor reÅ£ete s-a născut în proximitatea porturilor ÅŸi încorporează resturile capturilor pescăreÅŸti, greu de vândut datorită dimensiunilor sau aspectului lor. BorÅŸul de peÅŸte în România, Ungaria ÅŸi Ucraina, zarzuela în Spania, caldeirada în Portugalia, bouillabaisse în FranÅ£a, psarosoupa în Grecia, brodetto sau zuppa di pesce în Italia, Dalmatinska riblja juha (supă dalmată de peÅŸte) în CroaÅ£ia, cioppino – creată de italienii din San Francisco – ÅŸi gumbo – reÅ£etă creolă – în Statele Unite etc. ReÅ£eta de mai jos nu e nici una dintre ele ÅŸi puÅ£in din fiecare. O compilaÅ£ie festivă de peÅŸte ÅŸi fructe de mare cevabun.ro .
Porţii: 8-10
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 700 grame file de peÅŸte (cel puÅ£in două feluri de peÅŸte marin sau de apă dulce – cod, biban, somon, macrou etc)
- 300 grame creveţi decorticaţi
- 10 scoici St.Jacques (250 grame de scoici/midii fără cochilie sau 1 kg cu cochilie)
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 4 litri supă de peşte sau pui
- 1 litru de vin alb sec
- 1 lămâie
- 1 tulpină de praz
- 3 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 sfert de tulpină de ţelină
- 4 căţei de usturoi
- 1 ardei gras, roÅŸu
- 1 cutie de roşii în bulion (cubuleţe)
- 1 cană de pătrunjel tocat
- 1 vârf de cuţit de şofran
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
maioneză pentru servire
- 6 linguri de maioneza fără muştar
- 3 linguri de smântână
- 5 căţei de usturoi
Preparare:
- Curăţaţi morcovii, pătrunjelul, ţelina, usturoiul şi prazul. Extageţi sucul de zeama de lămâie.
- Daţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina prin răzătoarea mare.
- Tocaţi usturoiul şi tăiaţi prazul în rondele subţiri. Curăţaţi ardeiul de cotor şi seminţe şi tăiaţi-l cubuleţe.
- Încingeţi uleiul într-o oală.
- Adăugaţi usturoiul şi sotaţi-l uşor timp de 1 minut.
- Adăugaţi prazul, ardeiul şi zarzavaturile şi sotaţi-le până se înmoaie.
- Adăugaţi şofranul şi roşiile.
- Adăugaţi 1 litru de apă, vinul, supa de pui sau peşte, foile de dafin, zeama de lămâie. Fierbeţi supa timp de 10-12 minute până când legumele s-au pătruns.
- Tăiaţi fileurile de peşte în bucăţi potrivite. Curăţaţi cochiliile crustaceelor dacă e cazul.
- Adăugaţi bucăţile de peşte (prima dată cele cu piele, dacă există aşa ceva), scoicile şi creveţii.
- Asezonaţi cu sare şi piper. Lăsaţi să dea totul un clocot şi opriţi focul.
Peştii şi fructele de mare fierb foarte repede, aproape instant. Fileurile fierte de peşte se ridică la suprafaţă când sunt gata. - Adăugaţi pătrunjelul tocat mare.
Supa de peşte cu fructe de mare se serveşte fierbinte cu maioneză amestecată cu smântână şi usturoi pisat.
___________________________________