Tartarul face parte din familia sosurilor care au la bază maioneza și se prepară “la rece”. Însuși numele său ne vorbește despre toate astea. Originar din Franța, sosul tartar își trage numele de la poporul tătar și desemnează o serie de preparate crude, negătite. Tătarii erau renumiți pentru legendara frăgezire a cărnii de vită, prin presare sub șaua calului. În prezent, Tartar este capitala unei regiuni cu același nume din Azerbaijan.

Porții: 4

Timp de preparare: 10 minute (plus 30 minute la rece)

sos-tartar-200x300
Ingrediente:

  • 250 ml maioneza
  • 4 linguri smântână grasă
  • 55 gr castraveciori în oțet
  • 2 linguri de capere
  • 1 lingură de oțet cu tarhon (sau oțet simplu)
  • 1 lingură frunze de pătrunjel
  • 1 lingură de arpagic proaspăt
  • 2 linguri de tarhon proaspăt
  • sare și piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Tocați castraveciorii mărunt. Procedați la fel cu caperele, tarhonul și pătrunjelul.
  2. Amestecați într-un castron castraveciorii cu caperele. Adăugați maioneza și omogenizați totul, apoi încorporați smântâna.
  3. Adăugați oțetul, verdeața tocată. Asezonați cu sare și piper.
  4. Acoperiți vasul cu folie alimentară și introduceți-l  la rece pentru 30 de minute înainte de servire pentru a permite aromelor să se impună.

Sosul tartar se servește rece, cu fileuri, crochete sau chiftele de pește. De asemenea, se potrivește cu carne de pasăre friptă, simplu sau pané.

Pentru o aromă proaspătă, mai ales dacă folosiți sosul pentru pește, puteți înlocui oțetul cu zeamă de lămâie.

1 comentariu

Adaugă un comentariu: