Îmbucătură dulce, de duminică tihnită, prăjitura cu vişine (meggyes-cseresznyés lepény, în maghiară) este un desert unguresc de familie, din ţara în care aroma dulce-acrişoară a vişinelor este cum nu se poate mai apreciată. Preparaţi acest chec cu fructe pentru a vă bucura copiii şi nepoţii.
Porţii: 8-10
Timp preparare: 20 min (preparare) +50 min (coacere) +30 min (răcire)
Ingrediente:
- 450 grame unt (la temperatura camerei)
- 450 grame făină
- 7 ouă
- 300 grame de zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja de la o portocală
- 1 lingură praf de copt (2 plicuri a 10 gr)
- puţină sare
- 600 grame de vişine
- 3 linguri de zahăr praf
Preparare:
- Scoateţi sâmburii vişinelor cu partea specială a presei de usturoi, cu o frigăruie metalică sau cu o andrea.
- Pudraţi vişinele cu zahăr pudră şi lăsaţi-le deoparte.
- Încălziţi cuptorul la treapta mijlocie (160 de grade).
- Cu ajutorul unui mixer, bateţi untul cu zahărul şi zahărul vanilat la viteză medie spre mare tip de 5-1o minute. Untul trebuie să devină cremos iar zahărul să fie topit în întregime.
- Scădeţi viteza mixerului şi adăugaţi ouăle unul câte unul. Nu adăugaţi următorul ou decât când cel dinainte este complet încorporat.
- După ce toate ouăle au fost încorporate, adăugaţi praful de copt (nestins), coaja de portocală şi puţină sare.
- În ultima etapă, se adaugă făina amestecând foarte încet (câte puţin cu mixerul sau cu un tel). În această etapă, practic, compoziţia nu se mai bate. Se înglobează doar uşor făina.
- Ungeţi o tavă de prăjituri, pătrată sau dreptunghiulară, cu înălțimea de minim 3 degete (mai mică decât cea a cuptorului), cu puţin unt şi pudraţi-o cu făină.
- Turnaţi coca în tavă şi neteziţi-o uniform.
- Pudraţi vişinele cu puţină făină şi îndepărtaţi excesul.
- Adăugaţi vişinele, uniform, peste cocă şi lăsaţi-le să se scufunde singure.
- Introduceţi tava la cuptor.
- Prăjitura se coace 40-45 de minute, în mijlocul cuptorului, la 160 de grade. Ar fi bine ca după 35 de minute să faceţi prima verificare cu o scobitoare. Prăjitura este coaptă când scobitoarea introdusă în mijlocul ei este uscată când o scoateţi.
După răcire, pudraţi prăjitura cu zahăr vanilat şi tăiaţi-o în pătrate sau triunghiuri.
[warning]Nu scoateţi prăjitura din tavă înainte de răcire şi nici nu o tăiaţi.[/warning]
[tip]Prăjitura se păstrează câteva zile dacă este învelită în folie alimentară, depozitată în loc uscat şi răcoros.[/tip]
[tip]În acelaşi fel se poate prepara prăjitura cu cireşe, în special cu cireşe amare.[/tip]
foarte gustoasa si, intr-adevar, se poate pastra cateva zile :)..nu are nici o legatura cu cea din poza pentru ca va creste mai mult si visinele vor aluneca spre fundul tavii (asta daca nu le dati un pic prin faina inainte sa le puneti in tava 😉
Vişinele ar trebui trecute prin făină sau pesmet. Oricum, dacă se lasă la fund, se poate intoarce prajitura:)
Am ceva experienta in prepararea dulciurilor dar n-am mai intalnit o prajitura din 450 g unt si 300 g zahar!!! Este o adevarata bomba calorica!
Mult mai sanatos ar fi un pandispan din 7 oua, 7 linguri de zahar si 7 linguri de faina. Parerea mea.
Asa ar fi mai sanatos:) Noi nu facem recomandari de viata. Iar multi nutritionisti considera depasita teoria caloriilor (au inlocuit-o cu cea a indicilor glicemici sau cea intelorantelor alimentare) ca factor al ingrasarii. Lasand gluma la o parte, reteta de mai sus e o clasica internationala (britanica si franceza). Quatre quart sau pound cake este, asa cum ii spune numele, format din patru parti egale de oua, grasimi, faina si zahar. Deci, respectat suta la suta, ar fi 450 de grame de zahar! 🙂
eu cred ca ar iesi f buna si fara unt numai cu celelalte ingrediente,dar an sfarsit macar o data putem ancerca si aceasta reteta economica
Comments are closed.