Recunosc că de când am descoperit maşina de făcut pâine am remarcat că am devenit foarte comod în a frământa astfel încât, chiar dacă nu fac pâine la maşina de pâine decât rar, folosesc cu plăcere funcţia de frământare şi dospire, care nu dă greş niciodată. Aluatul e bine frământat, omogen şi elastic, iar dospirea e garantată. Practic, n-am reuşit să dau greş niciodată folosind maşina de pâine şi am făcut foarte multe reţete de pâine de casă. Evident că reţeta se poate face şi fără maşina de pâine, folosind aceleaşi ingrediente, dar, dacă o aveţi, vă recomand să o folosiţi cu încredere. Ce e deosebit la reţeta de faţă este însă procesul de coacere, într-o cratiţă de tuci (folosesc una ovală, cumpărată de la IKEA), unde temperatura concentrată de către cratiţă face ca pâinea să se coacă într-un “cuptor” aflat în interiorul cuptorului, aspect care îi asigură o crustă crocantă şi un miez elastic.

Reţetă: Pâine coaptă în tuci

Ingrediente:

  • 500 grame de făină de grâu, preferabil 550
  • 25 de grame de drojdie proaspătă (sau un plic de drojdie uscată, verificaţi să fie pentru 500 grame de făină)
  • 3 linguri de ulei
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 330 ml de apă călduţă

Preparare:

  1. Puneţi în maşina de pâine apa, uleiul, sarea, drojdia, zahărul şi făina.
  2. Selectaţi programul de frământare şi dospire. Poate să fie un alt număr, de la marcă la marcă dar în general are acelaşi timp (90 de minute).
  3. Frământaţi şi dospiţi aluatul.
  4. Scoateţi aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină şi daţi-i o formă rotundă, cu grijă, fără să apăsaţi prea tare. Aluatul o să scadă în volum oricum, dar îşi va reveni în partea a doua a procesului de frământare.
  5. Puneţi aluatul într-un vas pudrat cu făină, acoperiţi-l şi lăsaţi-l la cald.
  6. Puneţi cratiţa de tuci, cu tot cu capac, fără nimic în ea,în cuptor, şi fixaţi temperatura 220 de grade. Temperatura poate să difere puţin de la cuptor la cuptor, aşa că dacă aveţi de exemplu un cuptor electric, puteţi verifica în cartea producătorului care sunt aceste temperaturi de coacere la cuptorul electric .
  7. Lăsaţi cratiţa să se încingă bine în timp ce aluatul dospeşte pentru a doua oară.
  8. După 40 de minute, scoateţi cu grijă, folosind prosoape sau mănuşi de bucătărie, cratiţa din cuptor şi pueţi aluatul în ea. Lăsaţi aluatul să cadă direct în cratiţă sau folosind o hârtie de copt, cu grijă să nu vă ardeţi.
  9. Acoperiţi cratiţa şi introduceţi-o din nou în cuptor.
  10. Coaceţi pentru 30 de minute cu capac după care scoateţi capacul şi mai lăsaţi încă 10-20 de minute pâine la cuptor fără capac, până capătă o crustă auriu maronie.
  11. Scoateţi pâine din cuptor şi din cratiţă şi lăsaţi-o să se răcească minim 20 de minute înainte de a o tăia.

Timp de pregătire: 2 ore şi 30 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porţii: 12

 

print

2 Comentarii

  1. Foarte buna reteta . Am facut ieri o paine integrala si azi una cu faina 550 . Au iesit f bune. Am o intrebare >cratita mea de tuci are capacul tot din tuci,il pun pe al ei sau folosesc un capac normal

Comments are closed.