Francezii sunt poporul cu cel mai ridicat consum de ouă pe cap de locuitor din Europa. Şi, evident, pentru un asemenea apetit e nevoie de multă diversitate.

Ouăle “en cocotte” reprezintă, probabil, cea mai rafinată abordare în gătirea ouălor. Metoda face referire nu doar la maniera de gătire ci şi la cea de servire: fiecare ou într-un vas individual. Însă ceea ce face dintr-un simplu ou un festin culinar este versatilitatea ingredientelor care pot fi adăugate: legume, brânzeturi, carne, peşte şi fructe de mare. Reţeta de mai jos este doar o sugestie. Puteţi să o folosiţi ca punct de plecare pentru propria versiune de ouă en cocotte.

Porţii: 2

Timp de preparare: 20 minute

Ouă en cocotte

Ingrediente:

  • 4 ouă proaspete
  • 2 cozi de creveti tiger, prefierţi şi decorticaţi
  • 40 grame de ciuperci
  • 4 linguriţe de smântână
  • 1 lingură cozi de ceapă verde tăiate fin
  • 40 grame unt la temeratura camerei
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Sotaţi uşor ciupercile tăiate felii subţiri în puţin unt. Lăsaţi-le să se răcească.
  3. Ungeţi 4 forme ramekin (sau alte vase termorezistente, eventual de unică folosinţă) cu unt.
  4. Puneţi pe fundul a două forme câte o lingură de ciuperci sotate şi în celelalte două creveții. Săraţi uşor.
  5. Spargeţi câte un ou în fiecare formă.
  6. Adăugaţi câte o linguriţă de smântănă peste fiecare ou, cu grijă să nu afectaţi gălbenuşul.
  7. Asezonaţi cu sare şi piper şi decoraţi cu cozi de ceapă.
  8. Puneţi cele patru vase într-o tavă. Adăugaţi în tavă apă fierbinte, până la jumătatea vaselor, cu grijă să nu stropiţi ouăle.
  9. Introduceţi tava timp de 10 minute în cuptor, la 200 de grade.

Ouăle en cocotte se mânâncă direct din vasele în care le-aţi gătit, cu soldăței din pâine prăjită, unse cu unt.

[tip]Puteţi încerca multe alte variante de ouă en cocotte. Sugestii de ingrediente, pentru fiecare ou: 1 lingură de brânză ruptă în  bucăţi (Gogonzola e nemaipomenită), 1 lingură fâşii de somon afumat, cubuleţe de cartofi prăjiţi sau de ceapă rumenită în unt, bacon prăjit cubuleţe, etc.[/tip]

[tip]Dacă folosiţi legume (ardei, dovlecei, vinete) nu uitaţi le prăjiţi uşor în unt înainte de a le pune în formă. [/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.