Puteţi face ce vor muşchii voştri în bucătărie. Dacă aveţi doi muşchiuleţi de porc, o lingură de prosciutto tocat şi o brânză de bună calitate. Încercaţi această reţetă festivă – sugerată şi gătită de către prietenul şi cititorul nostru Sebastian Bocaciu-   uşor de făcut, dar cu rezultate spectaculoase. Modificările, minore, ne aparţin.

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

Mușchiuleț de porc umplut cu gorgonzola și prosciutto

Ingrediente:

 • 2 muşchiuleţi de porc a câte 400-500 de grame fiecare
 • 100 grame de prosciutto (sau şuncă)
 • 100 grame de gorgonzola
 • 50 grame de smântână
 • 1 gălbenuş de ou
 • 50 grame de unt
 • 2 linguri de ulei
 • sare şi piper

Preparare:

 1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mediu).
 2. Săraţi şi piperaţi cei doi muşchi de porc.
 3. Încingeţi uleiul şi untul într-o tigaie.
 4. Rumeniţi cele două bucăţi de carne, pe toate părţile la foc iute, în amestecul de unt şi ulei.
 5. Introduceţi carnea cu grăsimea din tigaie la cuptor pentru 20 de minute. Dacă aveţi o tigaie cu mâner din metal integral, puteţi introduce tigaia în care aţi prăjit-o. Dacă nu, folosiţi o tavă.
 6. Până se rumeneşte carnea la cuptor, tăiaţi prosciutto în fâşii subţiri şi amestecaţi-le cu gorgonzola zdrobită, cu smântâna şi gălbenuşul de ou. Trebuie să obţineţi o pastă consistentă.
 7. Scoateţi carnea de la cuptor şi, după ce s-a răcorit, despicaţi-o pe lungime, puţin mai adânc de jumătatea muşchiului.
 8. Creşteţi temperatura cuptorului la 220 de grade (foc mare).
 9. Umpleţi interiorul celor două bucăţi de muşchi cu amestecul de brânză cu prosciutto.
 10. Introduceţi din nou carnea la cuptor pentru 8-10 minute, până când brânza începe să prindă crustă.

Muşchiuleţii de porc cu brânză şi prosciutto se servesc calzi, feliaţi, cu garnituri din legume la cuptor sau piureuri de legume. Se pot servi și cu sosuri pe bază de smântână. Pentru decor, puteți folosi reducție de oțet balsamic.

[tip]Dacă gorgonzola este prea puternică pentru gusturile dumneavoastră, puteţi folosi brânză cu verdeţuri. În acest caz nu mai este nevoie de adaosul de smântână.[/tip]

[warning]Aveţi grijă când tăiaţi muşchiul pentru umplere deoarece carnea este foarte fierbinte.[/warning]

print

6 Comentarii

  • @dian@,
   Se poate găsi la magazinele de delicatese. Dar se obţine relativ uşor prin fierberea oţetului balsamic, într-un vas descoperit, până când o parte din lichid se evaporă şi se transformă într-o cremă cleioasă.

  • Sunt multe sosuri albe, majoritatea au la bază sosul Bechamel.la care puteţi adăuga hrean ras, miere şi oţet ţi mai fierbeţi 1-2 minute amestecând uşor.

Comments are closed.