Cea mai “curată” parte a cărnii de porc, dezbrăcată aproape în totalitate de grăsime, muşchiul de porc poate fi mai sec şi mai puţin gustos decât alte părţi porcine mai împănate, dacă nu este gătit corespunzător. Rumenită însă la tigaie sau cuptor şi servită alături de o tocăniţă de ciuperci mixte cu praz caramelizat, această bucăţică de carne de porc va da tot ce are mai bun din ea. Încercaţi-o într-o zi de duminică pentru a vă da pe spate musafirii.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră

Mușchi de porc cu sos de ciuperci Ingrediente:

  • 4 felii generoase de muşchi de porc (a câte 200-220 gr fiecare)
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură  de ulei de măsline
  • 100 gr făină
  • 1 pahar de vin alb sec
  • 2 căni de supă de vită
  • 1 tulpină de praz
  • 400 grame ciuperci mixte (albe, ghebe, hribi, etc)
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 100 ml smântână
  • 2 linguri de frunze de pătrunjel proaspăt tocate
  • sare şi piper alb

Preparare:

  1. Curăţaţi prazul şi ciupercile. Tăiaţi prazul rondele subţiri pe secţiune şi ciupercile julienne. Bateţi carnea cu ajutorul unui ciocan pentru şniţele, cu partea cea mai plată a acestuia. Folosiţi o folie alimentară (vezi foto) pentru a nu stropi toată bucătăria.
  2. Amestecaţi făina într-o farfurie cu sare şi piper alb.
  3. Încingeţi uleiul într-o tigaie şi topiţi în el o lingură de unt. Daţi bucăţile de carne prin făină, scuturaţi-le de exces, şi rumeniţi-le pe ambele părţi.
  4. Stingeţi bucăţile de carne cu vinul alb şi supa de vită. Acoperiţi cu un capac tigaia şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute.
  5. Cât timp se prepară carnea, într-o tigaie alăturată, topiţi lingura de unt rămasă. Adăugaţi prazul și rumeniţi-l uşor. Când prazul s-a înmuiat, adăugaţi zahărul şi amestecaţi-l până se caramelizează.
  6. Adăugaţi ciupercile peste praz şi căliţi-le uşor. Stingeţi-le cu zeamă de pe carne şi smântână, şi fierbeţi-le uşor, la foc mic, descoperite, câteva minute, până când se leagă într-un sos consistent. La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat, sare şi piper după gust.

Serviţi bucăţile de carne cu două linguri de sos de ciuperci deasupra, alături de un risotto sau garnitură de cartofi.

[tip]Folosiţi o tigaie largă cât să cuprindă cele patru bucăţi de carne. Dacă nu aveţi una destul de largă, prăjiţi bucăţile de carne pe rând şi transferaţi-le într-o tavă pentru cuptor acoperită cu folie de aluminiu pentru ultima etapă a preparării.[/tip]

print

4 Comentarii

  1. friptura de porc a fost foarte gustoasa am incercat si cu carne de vitel . nu aveti retete noi de prajituri sau diferite deserturi?

Comments are closed.