Gustare tradiţională de iarnă şi post, zacusca – în înţelesul său etimologic slav, zakuska – este Aperitivul prin excelenţă. Cu o bază formată din gogoşar roşu, roşii şi ceapă, zacusca se nuanţează cu adaosuri de vinete (probabil cel mai popular sortiment), boabe de fasole albă, ciuperci sau chiar peşte. Un soi de tocană de legume pusă pentru iarnă.

Problema o reprezintă munca multă, urmată de o aşteptare îndelungată, pentru că – aşa cum ştie toată lumea – zacusca e mai bună după ce stă câteva săptămâni în întunericul răcoros al unei cămări. În plus, zacusca se remarcă printr-un exces de ulei, specific mai degrabă bucătăriei turceşti.

După cercetări îndelungate, am găsit soluţia pentru a obţine o zacuscă “rapidă”, dietetică şi care se poate consuma după doar câteva ore, fără să facem nici un compromis în privinţa gustului – o zacuscă proaspătă de vinete.

Reţetă: Zacuscă proaspătă de vinete

zacusca1

Ingrediente:

  • 1,6 kg vinete (medii sau mici)
  • 1,4 kg gogoşari sau ardei kapia (roşii)
  • 0,5 kg de ceapă albă
  • 250 grame pastă de tomate concentrată (minim 24%)
  • 150 ml ulei de măsline
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriţă de piper negru măcinat
  • 1 lingură de sare (după gust)

Preparare:

Există două metode de preparare a acestei gustări: una externă (la grătar) şi una internă. În primul caz, preparaţi toate legumele la grătar, în cel de al doilea preparaţi vinetele şi ardeiul pe plită şi ceapa în cuptor.
  1. Coaceţi vinetele şi gogoșarii (sau ardeii kapia) pe grătar sau pe plită, întorcându-i pe toate părţile.
  2. Ceapa, întreagă, spălată şi uscată, stropită cu puţin ulei se introduce pentru 30-40 de minute la cuptor la temperatură mică spre medie, până se înmoaie bine.
  3. Curăţaţi vinetele şi puneţi-le la scurs 1 oră până se scurg uleiurile amare.
  4. Curăţaţi gogoşarii, stropiţi-i cu puţin ulei şi lăsaţi-i la rece.
  5. Tocaţi vinetele ca pentru salată, cu un tocător de lemn de preferinţă. În nici un caz în blender pentru că veţi toca şi seminţele.
  6. Tocaţi din cuţit gogoşarii curăţaţi de seminţe.
  7. Ceapa, curăţată de coajă, zdrobiţi-o cu ajutorul unei furculiţe sau tocaţi-o din cuţit.
  8. Într-o cratiţă încăpătoare adăugaţi legumele tocate, pasta de tomate, uleiul de măsline rămas şi foile de dafin.
  9. Fierbeţi amestecul, la foc mic, amestecând continuu, timp de 30 de minute.
  10. Scoateţi frunzele de dafin, săraţi şi piperaţi după gust.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră și 40 minute

Porții: 20+

Zacusca se serveşte rece, alături de felii de pâine prăjită, după ce a stat minim 2 ore la frigider.

Zacusca astfel preparată rezistă în frigider (într-un borcan închis) până la două săptămâni.
Se poate folosi şi ca sos pentru fripturi de carne sau puteţi servi ouă ochiuri aşezate în farfurie pe un pat subţire de zacuscă. Contrastul rece-cald (cel din reclamele la pastă de dinţi) e irezistibil!


printează

4 Comentarii

  1. S-a invatat in scoala primara ca prescurtarea pentru gram este g, nicidecum gr. Daca ar fi gr, ar trebui sa prescurtam kilogram cu kgr in loc de kg iar miligram cu mgr in loc de mg; nu cred ca cineva ar fi de acord cu aceste monstruozitati.

Adaugă un comentariu: