Marţipanul

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Pasta de migdale, cunoscută sub numele de marţipan, este unul dintre cele mai vechi produse de cofetărie din istoria lumii. Dulce şi cu gust pregnant,  ușor amărui, marţipanul a fost folosit  în Evul Mediu pentru confecţionarea diferitelor figurine datorită calităţilor sale maleabile.

Există mai multe teorii privind numele său toate legate de originea arabă a acestui desert. De la teoria conform căreia marţipanul poartă numele oraşului Merzifon, din Anatolia, locul în care-l vindeau negustorii persani până la “pâinea de martie”.

Varianta mai ieftină a marţipanului, poartă numele de persipan, şi este realizată din miezul sâmburilor de caise.

Porţii: 1 kilogram

Timp de preparare: 40 minute

marzipan01

Ingrediente:

  • 480 de grame de migdale crude
  • 500 de grame de zahăr praf
  • 1 linguriţă esenţă de migdale
  • 4 albuşuri de ou
  • 2 linguri de zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Încălziţi 2 litri de apă şi turnaţi-o clocotită peste migdale. Lăsaţi-le să se oprească 10 minute.
  2. Încălziţi cuptorul la 100 de grade Celsius.
  3. Strecuraţi migdalele şi ţineţi-le 30 de secunde sub jet de apă rece.
  4. Decojiţi migdalele şi introduceţi-le la cuptor să se usuce: 20 de minute la 100 de grade.
  5. Răciţi migdale – pentru a deveni casante – şi tocaţi-le fin.
  6. Adăugaţi zahărul, albuşurile de ou şi zeama de lămâie. Trebuie să obţineţi o pastă de consistenţa unei plastiline.

Marţipanul astfel obţinut se foloseşte ca atare sau colorat la realizarea diferitelor figurine din marţipan, decoraţiuni pentru torturi, umpluturi pentru ciocolate şi produse de cofetărie.

Marţipanul se păstrează în frigider, acoperit în folie alimentară, pentru mai multe săptămâni.

Pentru preparare marţipanului se folosesc şi migdale nedecojite însă marţianul obţinut are o culoare mai închisă fiind mai greu de colorat în nuanţa dorită.

Marţipanul folosit în cofetării se realizează este mai elastic şi mai maleabil şi se realizează din zahăr, esenţă de migdale, coloranţi şi grăsimi vegetale.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

29 Răspunsuri la “Marţipanul”

  1. Emilia Stanescu

    Se poate folosi pudra de migdale ? Am vazut in comert, pungute de 100 g
    Multumesc pt raspuns

    Reply
    • cevabun

      Da. Daca aveti pudra de migdale, mai aveti foarte putin de lucru la reteta:)

      Reply
      • Emilia Stanescu

        In situatia in care folosesc migdale macinate (ma refer la cele ce se gasesc in comert ambalate la 100 g), sa inteleg ca asupra acestora nu se mai intervine, doar adaug zaharul, albusul de ou si zeama de lamaie.
        Cer scuze, dar vreau sa fiu sigura ca am inteles corect.
        Multumesc

        Reply
        • cevabun

          Da. Ati inteles corect. Va intereseaza reteta doar la punctul 6.

          Reply
          • Emilia Stanescu

            Multumesc mult pentru raspunsul prompt
            Felicitari pentru site !

  2. maria

    sa inteleg ca albusurile se bat ca la bezele,s-au se pun asa

    Reply
  3. ovidiu

    am facut pentru prima oara si mia placut foarte mult

    Reply
  4. ovidiu

    pot sa pun zahar cat vreau??

    Reply
  5. denisa

    martipanul rezultat il pot folosi pt ornatul tortului?

    Reply
  6. andra

    Martipanul meu nu se leaga.L-am pus la rece dar nu cred ca il voi putea intinde.Am omis vreun secret?:)

    Reply
    • cevabun

      Nu e niciun secret. Daca are zahar, pudra de migdale si albus de ou, si il tineti la rece inainte de utilizare, trebuie sa se lege.

      Reply
  7. ioana

    cum pot imbraca un tort in martipan? consistenta lui nu mi permite. multumesc Ioana

    Reply
    • cevabun

      Daca este cazul, mai adaugati albus de ou. Pentru modelare e necesar sa fie introdus la rece inainte de folosire. De regula, se intinde in foaie subtire intre doua foi de pergament, si se introduce la rece pana cand il folositi. Daca il scoateti prea repede va deveni cleios. In industria alimentara se cantitati mai mari de zahar si, uneori, chiar si gelatina pentru elasticitate.

      Reply
  8. Cristina

    Pentru a-l colora ce trebuie sa folosesc

    Reply
    • cevabun

      Colorant alimentar lichid.Se gaseste in marile supermarketuri si la distribuitorii specializati. Am vazut recent in magazinele Kaufland.

      Reply
  9. Carlan Ioana

    Foarte bun daca esti slab

    Reply
    • Carmen

      imi pare rau sa o spun dar aceasta reteta nu este buna deloc, aluatul este mult prea moale ca sa poata fi intins , am urmat pasii exact cum scrie in reteta dumneavoasta , dar parerea mea este ca sunt prea multe albusuri de ou(acum dupa ce am testat-o)….avand in vedere faptul ca este o reteta destul de scumpa nu a-r trebui sa va jucati cu buzunarele oamenilor in felul acesta, sa nu mai vorbesc si de efortul depus la realizarea retetei…nota 1 pentru reteta

      Reply
  10. cristina

    de unde pana unde e asa scumpa reteta?

    Reply
  11. diana

    reteta e cam scumpicica din cauza pretului mare al migdalelor, si intr-o mica parte sunt de acord cu carmen,intradevar sunt cam multe albusuri, iar pentru a imbraca un tort in martipanul facut dupa aceasta reteta in nici un caz galbenusul de ou in plus nu e secretul,si un pliculet sau poate chiar umpicut mai mult de gelatina….si tinut la rece cateva ore bune de tot…asta ati uitat sa precizati in reteta :D

    Reply
  12. maria

    merge facuti trandafiri? si pana la urma dak pun gelatina, cat si cand?cu ce fac(maruntesc) praful de migdale?

    Reply
    • cevabun

      Se pot face trandafiri dar amestecul trebuie sa fie fie rece si sa lucrati pe o suprafata rece care absoarbe caldura (marmura). gelatina o adaugati, dizolvata la final. Maruntiti cu un robot de bucatarie.

      Reply
  13. maria

    cat timp tre lasat la rece?

    Reply
  14. loredana

    cred ca este foarte rea reteta !

    Reply

Lasă un comentariu