tilsit Brânza tilsit sau tilsiter este un sort de brânză semi-tare, de origine elvețiană.
Brânza tilsit a fost creată de elvețienii din Valea Emmental veniți în secolul XIX să se stabilească în Tilsit (teritoriile Prusiei, actualmente în Rusia). Cum ingredientele pe care le foloseau în patria mamă nu erau toate identice sau disponibile, , brânza tilsit a fost maturată cu alte tipuri de mucegai și bacterii, rezultatul fiind o brânză cu gust intens.

Brânza tilsit se caracterizează prin găuri neregulate sau crăpături în textura sa semi-tare. Se produce din lapte de vacă și are un conținut de grăsime ce variază între 30 și 60%.
Se fabrică și în Elveția din 1893, rețeta fiind re-importată, în 3 variante: varianta cu etichetă verde (din lapte pasteurizat, cu gust de intensitate medie), varianta cu etichetă roșie (din lapte proaspăt, cu gust de intensitate mare) și varianta cu etichetă galbenă Rahm-Tilsiter (are smântână adaugată în lapte).

Există și producători autohtoni de lactate care fabrică brânza tilsit – se poate achiziționa din hyper-market-uri.

Brânza tilsit se folosește feliată pentru sandvișuri, ca ingredient în sosurile de brânză, dar și pentru fripturi.

[note] Există surse care atribuie originea brânzei tilsit olandezilor stabiliți în Tilsit. Varianta de tilsit olandeză se numește havarti. [/note]

print
SHARE
Articole anterioareMarţipanul
Următoarele articoleSos de vin roşu

1 comentariu

  1. Tilister este o Brinzä pläcutä la Gust , cu un micro Nuance de Amar.
    Fetita mea este nebunä dupä ea..
    Aicia la noi se foloseste la Inchierei de Meniuri sau pentru Sandwiches..

Comments are closed.