Cehia se află nu doar în centrul Europei, ci şi în epicentrul ei culinar, locul în care bucătăriile estului şi ale vestului se întâlnesc, punctul de unde pleacă şi vin influenţe culinare din toate ţările înconjurătoare.
Grupată în trei mari bucătării regionale (Moravia, Boemia şi Silezia), cultura culinară cehă este dominată de utilizarea cărnii, în special cea de porc (vepřové), pui (kuře) şi vită (hovězí). Raţa, gâsca, iepurele şi vânatul ocupă un rol secundar în bucătăria cehă, în timp ce peştele este puţin utilizat, cu excepţia crapului care se găteşte tradiţional de Crăciun. Când citiţi un meniu în Cehia este posibil să întâlniţi felurile de mâncare sub denumirea lor populară, abreviată.
Cultul verzei
Varza este foarte apreciată în Cehia unde însoţeşte felurile din carne de porc sau vită, cârnaţi sau pui. O farfurie de vepřová pečeně s knedlíky a se zelím cunoscută popular ca vepřo-knedlo-zelo (friptură de porc cu varză şi găluşte) este definitorie pentru cultura culinară cehă. O altă mâncare populară este svíčková na smetaně sau svíčková, o friptură de vită servită cu un sos gros din legume şi smântână şi, evident, cu găluşte. Cehii apreciază foarte mult acest tip de mâncare numit generic Svičková sau Rajská, combinaţii de carne cu sos şi smântână.
Dacă vizitezi Cehia nu vei putea ignora prezenţa cârnaţilor, în special cei de porc, preparaţi la cuptor, fierţi sau fripţi la grătar şi serviţi cu salată de varză murată. În Praga, tonetele care vând cârnaţi sunt locuri populare pentru turişti şi localnici deopotrivă.
Supe şi găluşte
Cu adevărat specifice, până la obsesie, în cultura culinară cehă, sunt găluştele (Knedlíky). Diferite de găluştele pe care le cunoaştem noi, houskove knedliky (găluşte de pâine) sunt făcute din făină sub forma unor rulori şi servite tăiate felii şi prezente în aproape orice mâncare tradiţională.
Supa (polévka) face parte din meniul zilei al oricărui restaurant, oferită la un preţ bun. Supa de cartofi (bramborová polévka sau bramboračka), supa de pui cu tăieţei (kuřecí polévka s nudlemi), supa de vită cu găluşte din ficat (hovězí polévka s játrovými knedlíčky), supa de varză (zelná polévka or zelňačka), supa de usturoi (česneková polévka sau česnečka) şi cea de lapte acru cu mărar (koprová polévka or koprovka) sunt cele mai întâlnite. Ca în toată Europa Centrală, supa gulaş (polévka guláš) este foarte iubită.
Deserturi grele, ca mâncarea
Alături de găluşte şi varză – consumată obsesiv în Cehia, proaspătă, gătită sau murată – garniturile mai sunt constituite din orez, paste, legume fierte sau coapte la cuptor, dar mai ales cartofi. Cartoful (brambory) este foarte apreciat de către cehi. Căutaţi-i pe meniuri sub numele de vařené brambory (cartofi fierţi), opékané brambory (cartofi la cuptor), bramborová kaše (piure de cartofi), bramborové hranolky (cartofi prăjiţi), bramborový salát (salată de cartofi) şi, evident, bramborové knedlíky (găluşte de cartofi).
Deoarece sunt gătite cu mult unt (máslo), smântână (smetana) şi frişcă (šlehačka), deserturile cehe (moučníky) au tendinţa de a fi uneori aproape la fel de grele ca şi mâncarea. Puteţi alege dintr-o varietate de clătite (palačinky), prăjituri cu miere (medovník), ştrudel cu mere (jablečný závin) sau, pentru că tot sunteţi în Cehia, găluşte cu afine (borůvkové knedlíky). Dacă vă doriţi un desert mai uşor puteţi profita de influenţa italiană şi să încercaţi o îngheţată (zmrzlinový pohár).
Berea, băutura naţională
Mai mult decât însăşi mâncarea, cehii sunt mândri de băuturile lor. Berea (pivo) este băutura naţională a Cehiei, berea cehă fiind de fapt un etalon pentru băutorii acestui produs despre care majoritatea spune că e cea mai bună din lume.
Tinerii englezi fac adevărate pelerinaje în Cehia pentru a savura direct la sursă formidabila bere cehească. O să-i recunoaşteţi după gălăgia pe care o fac pe străzile Pragăi. Cele mai cunoscute branduri de bere sunt České Budějovice (cunoscută azi sub numele de Budweiser Budvar, alta decât cea americană), Pilsner Urquell, Staropramen, Krušovice, Bernard, Radegast, Velkopopovický kozel şi Gambrinus. Multe berării oferă propria bere obţinută artizanal şi servită direct din cazanele în care a fost făcută.
Produsă în localitatea staţiune Karlovy Vary, Becherovka este un aperitiv digestiv foarte apreciat, dulce amărui, un distilat aromat cu ierburi. Beton este în cehă exact ceea ce înseamnă şi în română şi, în plus, e denumirea argotică a mixului de Becherovka cu apă tonică.
____________________________________________
Articol din seria Ghidurilor de Călătorie realizate de capital.ro pentru care cevabun.ro este consultant culinar.
Citește tot articolul aici.