Probabil nicăieri în lume ploaia nu are un farmec atât de aparte, cuminte şi totodată romantic, ca pe cele 400 de hectare de străduţe pietruite din centrul vechi al oraşului Bruges (sau Brugge, aşa după cum reclamă, în olandeză, cu mândrie patriotică, flamanzii).

Inimă simbolică a Flandrei, protejat de UNESCO ca un bun al patrimoniului universal, Bruges-ul, cu străduţele sale îngrijite, canalele străbătute de lebede şi raţe indolente, este o invitaţie deschisă pentru turiştii dornici de o vacanţă tihnită. Mult mai liniştit decât Bruxelles-ul  – oraş al întregii Uniuni Europene, golit de personalite – mai puţin ofertant din punct de vedere universitar decât Ghent şi mai izolat, probabil, decât Oostende, Bruges-ul este un monument de linişte, tulburată doar de copitele cailor ce trag trăsurile sau râsetele turiştilor ce le populează.

Bruges-ul (ca de altfel toată Belgia) e departe de a fi un oraş ieftin, ba dimpotrivă.  Un oraş burghez, cu un stil de viaţă şi preţuri pe măsură, în care restaurantele din ghidul Michelin se găsesc la tot pasul, printre berării şi magazine de delicatese.

În Bruges, miercurea e zi de piaţă, aşa că pregătiţi-vă pentru spectacol. Piaţa centrală se transformă peste noapte şi dimineaţa se umple de forme, mirosuri şi culoare. Flori, plante aromatice, legume, salate, mezeluri şi brânzeturi, cărnuri rotisate şi chiar produse asiatice, vândute la rulota unui vietnamez. Dacă se nimereşte să fiţi în Bruges într-o zi de miercuri, merită să gustaţi din plin acest spectacol şi tot ceea ce vă oferă el.

Dincolo de piaţă, supermarket-urile locale vă stau la dispoziţie cu o ofertă mai proaspătă, în materie de produse alimentare, decât ne aşteptăm în mod normal de la un astfel de loc. Iar în cazul în care bugetul vă permite,  măcelăriile şi magazinele de delicatese din Bruges vă vor suprinde cu o multitudine de sortimente de mâncăruri gata gătite sau de semi-preparate. Măcelăriile din Bruges excelează prin cantitatea şi calitatea păsărilor vândute, de la găini şi cocoşi (domestici şi sălbatici) şi până la fazani şi bibilici, iar iepurii sălbatici sunt deja o banalitate în acest corn al abundenţei.

Cea mai ieftină formulă pentru masă rămâne în micile fast-food-uri locale care servesc cartofi prăjiţi (frites) dar şi alte prăjeli. O porţie zdravănă de cartofi cu sosurile aferente se învârte în jurul sumei de 2,5 Euro (preţuri din 2010) şi poate fi mai mult decât suficientă pentru o masă.

Berăriile, pline la orice oră din zi, servesc, de cele mai multe ori, pe lângă mulţimea epatantă de beri (unele cu peste 400 de sortimente din care 10-12 la halbă), mâncăruri tradiţionale bine preparate şi servite. Vă recomandăm să încercaţi un loc iubit de localnici cum este Bierbrasserie Cambrinus, o berărie plină de viaţă şi voie bună. Încercaţi supele locale (de sparanghel sau peşte) servite în crăticioare mici, emailate în roşu şi ciobite accidental pe alocuri, pentru un plus de autenticitate. Un alt local în care merită să aruncaţi măcar o privire dacă nu să luaţi un prânz este Cafedraal, amestec de gotic şi romantic, ev mediu şi contemporan modern.

Restaurantele din piaţa centrală a oraşului, excelent poziţionate pentru turişti, oferă preţuri bune, în special pentru mesele de prânz sau meniul zilei, însă calitatea preparatelor nu este punctul forte la cele mai multe dintre ele.

Kok au vin, local izolat, cunoscut mai mult de localnici decât de turişti, dar prezent în ghidul Michelin, este o alegere excelentă pentru o masă cu adevărat deosebită. Cu un meniu sărăcăcios ca număr de preparate, dar generos în porţii şi remarcabil în calitate, Kok au vin oferă o experienţă culinară de neuitat. Un fel principal de mâncare, cum ar fi specialitatea casei Coq au vin, costă între 20 şi 25 de euro, preţ valabil în toate restaurantele de acest calibru.

Ca în orice oraş turistic, şi în Bruges puteţi gusta din plin din gusturile exotice, restaurantele chinezeşti, japoneze, indiene şi arabe se regăsesc în tot oraşul. Dacă vreţi însă o experienţă extraordinară, vă recomandăm Pita Huis (casa pitei), un local cu specific oriental şi atmosferă occidentală la preţuri excelente.  Pita proaspătă, falafel, samosa, shawarma şi multe, foarte multe sosuri extraordinare.

În materie de localuri vegetariene, vă recomandăm restaurantul Lotus dar şi Baobab, cel din urmă, nu 100% vegetarian dar cu un plus de farmec dat de specificul african.

Dulciurile sunt la loc de cinste în Bruges. În această patrie a ciocolatei e mai greu să ocoleşti ciocolateriile decât să nu găseşti una. Diversitatea e atât de mare încât există şi nişe, cum e bunăoară ciocolata fără zahăr. La fel cum e inutil să vorbim despre băutură, care nu poate fi decât berea, trapistă sau de abaţie, atât de renumită de secole a belgienilor, cu tărie cuprinsă între 7 şi 12,5 la sută.

În încheiere, nu putem decât să spunem: ferice de tine călătorule ce vei călători în Bruges, pentru că aici vei găsi un oraş cu adevărat fermecător, plin de culoare şi stil, al cărui rafinament se transferă şi în farfurie şi poate fi sorbit cu fiecare gură de bere excepţională.

Pentru o listă extinsă a ceea ce oferă bucătăria belgiană, consultaţi Mâncălătorii Belgia.

print

2 Comentarii

  1. am citit articolul vostru, am vazut si filmul IN BRUGES (:)) asa ca nu mai ramane decat sa dau o fuga in acest minunat oras

  2. @Analia, daca ai ocazie trebuie neaprat sa o faci. In plus, Oostende (la Marea Nordului) si Ghent sunt la mai putin de o ora de mers cu trenul.

Comments are closed.