Găluștele de pâine se regăsesc în toate bucătăriile central-europene și sunt absolut indispensabile bucătăriei din fosta Cehoslovacie. Pentru că nu există nicio mâncare cehească onorabilă, fie că e vorba de un gulas, papricaş, friptură sau mâncare de varză, care să nu se simtă bine în compania unor felii de houskove knedliky, aşa cum le numesc cehii. Specifice acestor găluşte sunt compoziţia lor, care încorporează bucăţi de pâine, şi forma  care aminteşte de feliile de pâine fără coajă.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 30 de minute (fără timpul necesar dospirii)

galuste_de_paine Ingrediente:

  • 20 grame de drojdie
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 1/2 de cană de lapte fiert și răcit
  • 1 ou
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 3 ceşti şi jumătate faină albă
  • 3 felii de pâine fără coajă

Preparare:

  1. Curăţaţi de coajă feliile de pâine şi tăiaţi miezul cubuleţe.
  2. Faceţi o maia din lapte, sare, drojdie şi ou. Lăsaţi-o 10 minute să stea la cald.
  3. Amestecaţi făina cu maiaua şi cu miezul de pâine cubuleţele. Frământaţi bine şi lăsaţi totul la dospit timp de două ore.
  4. Împărţiţi aluatul în 3 bucăţi egale şi formaţi rulouri lungi. Va trebuie să obţineţi 3 bucăţi de cocă asemănătoare cu nişte cozonaci mici.
  5. Lăsaţi aluatul să se odihnească o jumătate de oră.
  6. Puneţi la fiert cu apă cu puţină sare într-o cratiță adâncă.
  7. Fierbeţi rulourile de aluat la foc mic timp de 15 minute.
  8. Scoateţi bucăţile de aluat de la fiert cu o spumieră pe o farfurie unsă cu unt.
  9. Tăiaţi aluatul în felii groase de un deget, cu ajutorul unei sfori.

Găluștele din pâine se servesc calde sau reci, în compania tocănurilor sau a fripturilor cu sos.

Pentru un plus de gust puteţi adăuga în aluat 1 ceapă, tocată mărunt,  sotată în ulei şi răcită sau 100 grame de bacon tăiat cubuleţe şi rumenit în puţin ulei.
Folosiţi un vas încăpător sau fierbeţi bucăţile de aluat pe rând pentru a preveni lipirea lor.
printează

Adaugă un comentariu: