O reţetă simplă şi rapidă: obişnuitele cotlete de porc cu un plus de gust dat de marinada de lămâie şi usturoi, la care se poate adăuga şi un punct picant pentru doritorii de senzaţii tari. O reţetă pe gustul tuturor ce merge bine atât alături de garnituri de legume la grătar sau piureuri, dar şi cu salate.

Prepararea baiţului pentru carnea de porc nu este complicată, iar timpul de marinare pentru această reţetă este de jumătate de oră, deşi se poate lăsa în frigider la marinat chiar şi peste noapte.

Citeşte şi reţeta noastră de Tocăniţă de porc cu ceapă.

Ce să ai în vedere când pregăteşti această reţetă:

  • Pasta obţinută cu care vei unge carnea pentru a o marina se arde foarte uşor la gătit. Dacă e prea multă, îndepărtează o parte din ea înainte de a pune carnea la grătar sau pe plită.
  • Cotelele de porc trebuie să fie fără multă grăsime pe margine. Dacă au grăsime în exces, îndepărteaz-o înainte de marinare.
  • Dacă tot faci grătar, adaugă şi nişte legume pe care le poţi servi ca garnitură. Poţi pregăti chiar o salată spaniolă de legume coapte ca în reţeta de aici.
  • Dacă preferi să găteşte cotletele de porc rapid la plita cu inducţie, serveşte-le cu orez sau un piure de cartofi sau de morcovi. Poţi adăuga o salată mică de varză murată sau o salată verde.
  • Punctul picant al reţetei se obţine prin adăugarea pudrei de ardei iute (care se poate înlocui cu ardei iute tocat mărunt, fără seminţe), şi din cantitea de piper adăugată la marinare.

Reţetă: Cotlete de porc marinate cu lămâie şi usturoi

Ingrediente:

  • 4 cotlete de porc fără os (aproximativ 200 grame fiecare bucată, în crud)
  • 1/2 jumătate de linguriţă de boia
  • 1/2 jumătate de linguriţă de pudră de ardei iute (opţional)
  • 1 linguriţă de sare grunjoasă
  • 4 căţei de usturoi
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • coajă de lămâie rasă, aproximativ 1 linguriţă
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Pregătiţi marinada.
  2. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  3. Radeţi coaja de lămâie prin răzătoarea fină.
  4. Stoarceţi zeama de lămâie şi strecuraţi-o să nu rămână sâmburi.
  5. Amestecaţi ingredientele – sarea, piperul, usturoiul, boiaua, zeama şi coaja de lămâie, pudra de ardei iute – într-un castron până obţineţi o pastă lichidă.
  6. Pregătiţi carnea.
  7. Îndepărtaţi grăsimea de pe margine şi spălaţi carnea. Tapetaţi-o.
  8. Puneţi carnea într-o tavă şi ungeţi-o cu marinata pregătită, pe ambele părţi.
  9. Acoperiţi tava cu un capac sau folie alimentară şi lăsaţi carnea la marinat 30 de minute.
  10. Pregătiţi grătarul sau o plită şi frigeţi carnea câte 5 minute pe fiecare parte până se rumeneşte.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute + 30 de minute pentru marinare

Porţii: 4

print