O mâncărică de o simplitate absolută împrumutată de la vecinii noştri unguri, în care carnea de porc îşi face de cap alături de o cantitate impresionantă de ceapă (egală cu cea de carne!) de unde şi numele de Hagymás (cu ceapă). O mâncare complexă, aproape fără niciun condiment!
[note]Probabil nu am fi aflat de această reţetă, şi nu am fi pus-o în practică, fără suportul şi implicarea directă din partea soţilor Bocaciu, Eli şi Niki, cărora le mulţumim![/note]
Reţetă: Tocană ungurească de porc și ceapă
Ingrediente
- 1,6 kilograme ceafă de porc fără os
- 1,8 kilograme de ceapă
- 6 linguri de făină
- 750 ml vin alb (sec sau demisec)
- 1-2 ardei iuţi (opţional)
- 5 linguri ulei
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper
Preparare
- Tăiaţi ceafa de porc în cuburi potrivit de mari.
- Bateţi uşor fiecare bucată de carne cu ciocanul pentru şniţele.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaiţi-o peştişori.
- Tăiaţi ardeiul mărunt.
- Amestecaţi făina cu 1 lingură rasă de sare şi una de piper.
- Treceţi bucăţele de carne prin făină. Scuturaţi excesul.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă, cu capac. Ideal un ceaun sau alt vas din fontă.
- Prăjiţi la foc iute carnea, în mai multe reprize carnea, până se rumeneşte la suprafaţă.
- Scoateţi carnea deoparte.
- Sotaţi ceapa.
- Adăugaţi carnea în vas, vinul, ardeiul iute şi foaia de dafin.
- Fierbeţi acoperit timp de aproximativ 90 de minute, până când carnea este pătrunsă iar ceapa s-a transformat într-un sos gros. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 1 oră și 50 minute
Porții: 6
Hagymás-ul se serveşte fierbinte cu piure de cartofi sau mămăligă.
Este o greseala la punctul 10. Multumesc.
Aşa era. Am corectat. Mulţumim!
Comments are closed.