Clătitele pufoase (pancakes) cu lapte bătut, dulci-acrişoare, sunt specifice Statelor Unite unde se consumă cu precădere la micul dejun.  Cu sau fără fructe (tradiţional afine, zemură, etc.), clătitele se servesc cu sirop de arţar, gemuri, miere , etc.

Porţii: 4 (aproximativ 12-16 clătite)

Timp de preparare: 50 minute

Ingrediente:

  • 320 grame făină
  • 500 ml lapte bătut
  • 60 grame unt topit (sau ulei)
  • 2 ouă mari (3 dacă sunt mici)
  • 2 linguri zahăr
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de sare
  • 2-3 linguri ulei pentru prăjit
  • 1 cană de afine sau alte fructe de pădure (opţional)
  • sirop de arţar, miere sau gem pentru servire

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu praful de copt, bicarbonatul, zahărul şi sarea într-un vas adânc.
  2. Bateţi în alt vas ouăle, împreună cu untul topit (sau uleiul) şi laptele bătut.
  3. Amestecaţi uşor, cu telul, ingredientele uscate împreună cu cele umede.
    [warning]Mişcaţi telul uşor. Mai bine să rămână cocoloaşe mici (care se vor sparge la prăjire) decât să bateţi prea energic, deoarece clătitele vor deveni prea dense (grele). [/warning]
  4. Încingeţi o tigaie de fontă sau una antiaderentă (teflonată).
  5. Ungeţi tigaia cu ulei.
  6. Puneţi un polonic  de aluat (aproximativ 80 de mililitri). Neteziţi cu dosul polonicului dacă este cazul. Opţional, puteţi adăuga 3-4 fructe în aluatul din tigaie, spălate şi uscate.
    [tip]Dacă tigaia este mare, puteţi pune 2-3 clătite, cu condiţia să nu se atingă între ele.[/tip]
    [note]După ce tigaia este încinsă, reduceţi focul la o temperatură constantă. [/note]
  7. Rumeniţi clătitele până când suprafaţa este plină de bule, fundul este rumen iar marginile par uscate.
  8. Întoarceţi clătitele şi continuaţi să prăjiţi până când şi cealaltă parte este rumenită (aproximativ 2 minute).
  9. Prăjiţi toate clătitele şi stivuiţi-le una peste cealaltă. Pentru un gust mai bun, le puteţi unge cu unt topit între ele.

Clătitele pufoase cu lapte bătut se consumă cu predilecţie la micul dejun cu diverse adaosuri – gemuri, miere, sirop de arţar etc.

print

1 comentariu

Comments are closed.