O ciorbă à la grec și nu prea, adaptată pentru gusturile ardelenilor, de acolo dintre munți, unde un kilogram de smântână grasă e mai ieftină decât unul de roșii. Este asemănătoare, pe alocuri, și cu ciorba rădăuțeană, dar fără usturoiul specific acesteia și un parfum de tarhon care îi dă un aer franțuzesc.

Probabil, cea mai rafinată ciorbă de pe la noi.

Timp de preparare: 1 oră jumătate

Porții: 14-16

Ciorbă de pui cu smântână și tarhon Ingrediente:

  • 1 pui întreg
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjel rădăcină
  • o jumătate de țelină rădăcină
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roșu
  • 4 cartofi
  • 500 gr smântână grasă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură tarhon tocat (proaspăt, uscat sau din oțet)
  • 1 lingură de pătrunjel verde
  • 1 lămâie
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Preparare:

  1. Se curăță și se spală puiul. Se pune la fiert cu sare într-o oală încăpătoare împreună cu rădăcinoasele întregi (țelina, pătrunjelul, morcovul) și cartofii curățați, dar tot întregi. Se lasă la fiert la foc mic, spumind continuu, pînă fierbe puiul – 20-30 minute.
  2. Când carnea a fiert, se ia oala de pe foc. Se scot carnea și legumele, se lasă la răcorit. Se taie morcovii, țelina și pătrunjelul rădăcină cubulețe. Cartofii se taie în cuburi mai mari. Se scoate carnea de pe oase și se taie bucăți potrivite.
  3. Curățați și tocați ceapa. Curățați ardeiul gras și tăiați-l cubulețe.
  4. În oala pentru supă (curată), încingeți uleiul, puneți ceapa și ardeiul și amestecați-le până se înmoaie. Adăugați restul ingredientelor (carnea de pui și zarzavaturile tocate) și supa în care au fiert, strecurată. Stoarceți zeama de la o lămâie peste. Și lăsați totul la foc mic.
  5. Preparați un liezon din cele 2 gălbenușuri și smântână. Diluați cu supă din oală pentru a tempera amestecul. Turnați liezonul în ciorbă, încet, amestecând continuu.
  6. Adăugați tarhonul tocat. Potriviți de sare.
  7. Lăsați ciorba la foc mic până se înfierbântă, dar fără să dea în clocot. Opriți focul.

Se servește cu pătrujel verde tocat deasupra, cu smântână și ardei iute.

Fierberea puiului și a zarzavaturilor întregi reprezintă o metodă comodă de a găti, însă, mare atenție să nu le fiebeți prea mult.
Dacă aveți tarhon în oțet, puteți să renunțați la zeama de lămâie și să folosiți 2 linguri de oțet de la tarhon.
Temperaturile supei și a liezonului în momentul încorporării trebuie să fie cât mai apropiate, pentru a nu se tăia amestecul.

3 Comentarii

  1. 🙂 foarte frumos si gustos …incearca daca vrei, bineinteles, sa nu mai fierbi animalul cu legumele inainte daca nu vrei sa faci salata de beuf …..deci …reteta mea este: …tai radacinoasele cubulete , fara cartof , fara ceapa si ardei la calit ….doar morcov, patrunel , telina……cubulete , si carenea de pui la fel cubulete ( cruda) ……un pic de ulei in oala …calesti totul …si carnea ..pana se albeste …..adaugi un pic de apa si lasi la fiert …….cand a fiert carnea , completctezi cu apa, si adaugi o canita de orez ….cand e fiert orezul adaugi tarhonul care in prealabil l-ai lasat un pic la macerat in otet ..sau daca ai cumparat de la babe din piata …pui de acela se potriveste la urma de sare si otet , sau lamaie daca vrei ……..dresul cu ou nu e necesar sau cum ii spui tu ( liezonul )…poti servi direct in farfurie cu o lingura de samatana ……oricum e aiurea sa ii faci si dress cu smantana si sa mai pui si in farfurie smanata …..pofta buna

Adaugă un comentariu: