Saganaki este unul din cele mai vestite aperitive grecești. De o simplitate debordantă – saganaki este, de fapt, brânză prăjită – acest aperitiv de tavernă se servește cald cu pâine proaspătă și un pahar de vin bun. Deschide bine apetitul pentru orice fel ar urma și, spre deosebire de ruda lui îndepărtată – cașcavalul pane – este un aperitiv mai gustos și mai puțin păstos.

Porții: 2

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

 • 200 g brânză feta (sau kefalotiri)
 • 1 ou
 • 30 gr făină
 • 1 lingură de ulei de măsline
 • zeamă de lămâie

Preparare:

 1. Feliați brânza în două felii egale (nu foarte groase pentru că nu se va topi suficient la gătit și nici foarte subțiri pentru că se va topi prea repede).
 2. Bateți oul într-o farfurie. Puneți făina întinsă pe o altă farfurie. Dați brânza prin oul bătut și tapetați cu făină.
 3. Puneți bucățile de brânză la prăjit în uleiul de măsline bine încis. Întoarceți-o pe ambele părți să aibă crustă aurie – aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
 4. Scoateți brânza la scurs pe hârtie. Stropiți cu puțină zeamă de lămâie.

[note] Denumirea de saganaki provine de la diminutivul vasului în care se prăjește brânza – sagani (crăticioară cu 2 toarte). În Grecia, saganaki se servește în crăticioara în care a fost prăjită. În SUA există și tradiția de a flamba saganaki. [/note]

[tip] Se poate înlocui făina cu pesmet. [/tip]

sursă foto: seductionmeals.com

print

7 Comentarii

 1. Delicioasa, am testat-o astazi. Si incredibil de usor de preparat. Multumiri pentru postarea retetei.

 2. Întrebare de baraj: se poate şi cu telemea de vacă? Că am luat 5 kile de la ţară şi caut reţete pentru ea 🙂

Comments are closed.