Formată dintr-un vas şi o sită internă acţionată (de regulă) manual în sens circular, centrifuga pentru salată are rolul de a elimina excesul de apă din salată. Util, fără nicio îndoială când e vorba de salată, acest zvântător ridică însă un mare semn de întrebare: merită să investim în (încă) o ustensilă pe care o să o folosim rar şi sezonier în bucătărie?

[readalso] Citeşte aici şi articolul despre Tocătorul de verdeaţă. [/readalso]

Dacă o folosiţi exclusiv pentru frunzele de salată, de câteva ori pe an, probabil răspunsul este negativ. Dacă îi extindeţi “atribuţiunile” în bucătărie o să vedeţi că devine o ustensilă extrem de utilă de care vă puteţi folosi aproape în fiecare săptămână.

Să vedem deci la ce poate fi folosită centrifuga pentru salată.

centrifuga-pentru-salata

1. Pentru toate tipurile de frunze şi ierburi aromate.

Nu doar salata e păcătoasă când e vorba de eliminat surplusul de apă din ea. Spanacul, rucola, năsturelul, urzicile şi alte frunze folosite în salate sau la gătit se pot zvânta de apă după spălare în doar câteva secunde. Chiar mai ultilă se dovedeşte această ustensilă banală când vine vorba de eliminat apa de pe ierburile aromatice proaspăt spălate. Pătrunjelul, mărarul, cimbrul, busuiocul şi de fapt toate plantele aromatice se zvântă foarte uşor cu ajutorul centrifugii.

2. Pentru spălat prazul

Cine a spălat măcar o singură dată câteva tulpini de praz ştie cât de neplăcută este această operaţiune şi cât de mare este tentaţia de a arunca la gunoi capetele pline de pâmânt şi nisip. Desfaceţi tulpinile pe lungime, scurtaţi-le în bucăţi de 10 centimetri, spălaţi-le bine şi scurgeţi-le de apă folosind centrifuga.

3. Pentru scurs boabele

Boabele de fasole, năut sau mazăre pentru salată se scurg excelent folosind această ustensilă.

4. Pentru zvântat pastele

Pastele scurte, în special fusilli, se scurg destul de greu în sită şi necesită timp. Cu ajutorul centrifugii o să rezolvaţi acestă probleme foarte repede.

5.Pentru spălat legume “creţe”

Legumele cu multe cute, cum sunt broccoli sau conopida, se spală foarte uşor dacă le zvântaţi după folosind acest instument.

6. Pentru scurs vinetele

Vinetele au un gust amărui care se elimină presărându-le cu sare înainte de gătire. Lăsaţi-le cu sare şi scurgeţi-le după 30 de minute folosind centrifuga. Vinetele coapte pentru salată se scurg de excesul de lichid în acelaşi mod. Utilizaţi cu precauţie pentru a nu pierde prea mult din miezul vinetelor!

7. Pentru îndepărtat seminţele de ardei sau roşii

Ardeii curăţaţi şi spălaţi îşi pierd uşor seminţele supărătoare dacă folosiţi centrifuga. La fel roşiile, întregi din conserve, îşi pierd în mare măsură seminţele dacă le crestaţi uşor pe lateral şi utilizaţi centrifuga.

8. Pentru spălat fructele de pădure

Fructele de pădure şi căpşunile sunt greu de scurs de surplusul de apă după spălare. Folosiţi cetrifuga pentru a scăpa de ea.

9. Pentru “vânturat” fasolea, nucile, alunele 

Fasolea se curăţă uşor de nisip şi pietricele dacă utilizaţi centrifuga. La fel şi în cazul nucilor şi alunelor.

 

print