Insulele Canare se află cam la jumătatea distanţei dintre Americi şi Europa, aşa că nu e de mirare că aici au făcut cartofii o primă şi importantă oprire, pentru că nimic nu e mai apreciat în aceste insule spaniole decât cartoful în toate varietăţile lui şi, în special, soiurile locale, mici şi valoroase.
Nu există gospodărie modestă sau restaurant de lux în Canare care să nu ofere propria variantă de cartofi fierţi în manieră locală: papas arrugadas con mojo verde (cartofi ridaţi cu sos verde).

Deşi în aparenţă par a fi nişte cartofi copţi, în realitate sunt fierţi şi lăsaţi la cald pentru ca sarea să se strângă pe coajă şi să-i rideze.

[readalso]Vezi şi reţeta de Cartofi cu hribi.[/readalso]

[note]Există două tipuri de mojo verde, unul cu coriandru şi altul cu pătrunjel.[/note]

 

Reţetă: Cartofi fierţi în stil canariot cu sos verde

Ingrediente:

  • 1 kilogram de cartofi mici spre medii (cât o nucă mare sunt perfecţi)
  • 3 linguri mari de sare grunjoasă (cea marină e perfectă)
  • 1 legătură de pătrunjel (sau coriandru)
  • 1 ardei verde, mic
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 150 ml de ulei de măsline
  • 3 linguri de oţet alb
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine cartofii.
  2. Puneţi cartofii într-o cratiţă sau oală şi acoperiţi-i cu apă rece.
  3. Adăugaţi sarea.
  4. Fierbeţi la foc mediu aproximativ 20 de minute.
  5. Scurgeţi apa de pe cartofi şi lăsaţi cartofii, în oală, la cald pentru a se încreţi.
  6. Puneţi într-un blender legătura de pătrunjel, usturoiul şi ardeiul curăţat, oţetul, puţină sare şi piper.
  7. Mixaţi în timp ce adăugaţi uleiul (ca la pesto genovez).
  8. Serviţi cartofii calzi, cu sosul verde.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 2-3

 

 

print