Pentru majoritatea copiilor bucătăria şi mai ales rezultatele ei reprezintă o atracţie inrezistibilă, indiferent de vârstă. Mulţi copii manifestă încă de mici, în special în casele în care se găteşte constant, interes pentru activitatea căreia părinţii îi dedică atâta timp şi simt nevoia să se implice şi ei în procesul creator. Practic, începând de la vâsta de 5 ani (pentru unii chiar mai devreme), copiii pot fi învăţaţi să gătească.  Dar ce?!

Sigur, cele mai la îndemână reţete sunt cele care le permit să-şi exercite îndemânarea şi cele pe care le găsesc atractive pentru a le mânca ulterior. Aluaturile, pizza, magdalenele şi îngheţatele sunt cele mai la  îndemână soluţii. Cel mai important aspect este acomodarea copilului cu folosirea treptată a aparatelor electrocasnice, începând cu cele mai sigure, care nu utilizează flacăra directă. Astfel încât o să vă prezentăm câteva reţete simple care o să-l încânte cu siguranţă.

Sandwich-uri
Sandwich-urile reci sau calde sunt cele mai potrivite reţete pentru un copil, deoarece poate învăţa să-şi facă singuri gustările şi va fi tentat să descopere şi inoveze. Puteţi începe cu clasicele cu brânză şi şuncă, reci sau în sandwich maker, continua cu cele cu ton şi ou fiert (eventual castraveciori sau gogoşari muraţi) şi cele cu şniţele  cu maioneză. Marele avantaj al acestor gustări e faptul că copilul poate descoperi singur ceea ce îi place şi introduce elemente noi. Feliile de castraveţi, frunze de salată, rondele de roşii, rondele subţiri de ceapă, toate pot fi introduse. Important e să gândească divers şi să aibă o abordare completă  şi corectă, să folosească culori şi texturi, grăsimi sănătoase şi elemente crude, sănătoase. De educaţia lui culinară deprinsă de mic o să  depindă în bună parte stilul lui de viaţă ulterior. Asiguraţi-vă că e unul corect.

Salate
Pentru că tot am ajuns la opţiuni sănătoase, vă recomand să-i învăţaţi pe copii să-şi facă singuri salatele. Alegeţi baza (frunze de salată, spanac rucola, etc), adăugaţi ingrediente proaspete (roşii, castraveţi, ardei gras), proteină (ton, ou, şuncă, carne de pui sau curcat gătită), elemente crocante (nuci, seminţe, fulgi de ovăz) şi dressing (1 lingură de zeamă de lămâie amestecată cu 3 linguri de ulei).

Deserturi la microunde
Unde e muncă e şi distracţie, unde e treabă e şi recompensă. Şi nimic nu e mai plăcut  pentru un copil decâ să înveţe să-şi facă singur un desert. Clătitele, gogoşile, magdalenele sunt foarte ok pentru copiii mai mari, care pot utiliza sub supravegherea părinţilor focul direct. Pentru copiii mai mici însă, recomand să înceapă cu reţete mai simple, gătite în cuptorul cu microunde. Probabil cea mai satisfăcătoare reţetă în acest sens e un brownie în cană, din doar 3 ingrediente, gata în 2 minute.

Brownie în cană
Ingredientul cheie al acestui desert rapid e crema de ciocolată cu alune (de tip Nutella sau orice altă marcă) pentru că conţine deja grăsimile necesare procesului de gătire  şi, cel mai important, gustul. Pentru o cană de brownie aveţi nevoie de 150 grame cremă  de ciocolată, 1 ou mare şi 4 linguri de făină. Lăsaţi copilul să bată singur într-o cană oul cu o furculiţă, adăugaţi şi lăsaţi-l să amestece oul bătut cu crema de ciocolată. Încorporaţi şi amestecaţi făina. Introduceţi în cuptorul cu microunde, la temperatură mare spre maximă, timp de aproximativ 70 de secunde (plus sau minus 10 secunde). Scoateţi cu grijă cana din cuptor şi serviţi cu frişcă sau îngheţată.

Îngheţate
Pentru că tot am vorbit de îngheţate, de ce să nu îi obişnuim şi pe copii să o facă. Vă recomand să  începeţi cu îngheţate pe bază de iaurt şi fructe congelate.  Pentru că nu necesită maşină de îngheţată (doar un mixer sau un blender) şi sunt gata în 5 minute. Se ştie că copiii nu sunt adepţii aşteptărilor prelungite. Puneţi un sfert de kilogram de fructe congelate (căpşuni, fructe de pădure, ananas, etc) în mixerul cu cuţitul de tocat montat, adăugaţi 2-3 linguri bune de iaurt grecesc, 2 linguri de miere şi puţină zeamă de lămâie. Gata! Serviţi-vă alături de copii de o porţie de îngheţată instant. O meritaţi.

print
SHARE
Articole anterioareCranachan
Următoarele articoleBrigada de bucătărie