Această budincă se regăsește în mod popular în mai multe bucătării ale lumii, cu precădere în cea din Anglia, Franța și Belgia. Dovadă a ingeniozității și simplității, acest desert ieftin și gustos poate satisface și cele mai exigente pretenții.
Făcută în mod tradițional din pâine, această budincă este cu adevărat spectaculoasă atunci când este realizată din carnea unui cozonac.
Porții: 6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 600 ml lapte gras
- 400 ml smântână dulce
- 1 baton de vanilie (sau 3 plicuri de zahăr vanilat)
- 6 gălbenușuri
- 500 grame pâine
- 140 grame zahăr tos
- 1 ceașcă mică de stafide
- o lingură de unt pentru uns tava
Preparare:
- Încălziți într-un crăticioară laptele, smântâna dulce, zahărul și vanilia. Amestecați la foc mic până se topește tot zahărul și vanilia își eliberează aroma.
- Tăiați pâinea sau cozonacul în cuburi potrivit de mari (2 cm).
- Încălziți cuptorul la 160 grade (temperatură medie).
- Ungeți o tavă termorezistentă cu unt. Alegeți o tavă de plăcintă, întinsă, astfel încât să puteți porționa budinca ușor.
- Separat, bateți gălbenușurile într-un vas până devin cremoase. Adăugați treptat și încorporați amestecul încălzit cu lapte, smântână și zahăr. Dacă ați folosit baton de vanilie, strecurați amestecul când îl încorporați.
- Răsturnați cozonacul sau pâinea în tava termorezistentă. Presărați stafidele în mod egal. Turnați amestecul preparat în vas (gălbenușuri, lapte, smântână) în tavă. Așteptați ca pâinea să absoarbă lichidul (cam 5 minute). Introduceți tava în cuptorul încălzit. Lăsați la foc mediu 20-25 de minute.
Se servește la temperatura camerei cu sos (de ciocolată, caramel, de whiskey sau de fructe) sau înghețată.
[tip] Pentru un efect deosebit, puteți brula budinca la servire. Ca să nu vă complicați, mai ales când aveți multe porții de servit, presarăți o lingură de zahăr tos pe suprafața budincii cu 10 minute înainte de a o scoate din cuptor. În acest fel, obțineți o crustă arămie, caramelizată. [/tip]
sursă foto: redcatjazzcafe.com
Pofta buna!
ce fac cu albusurile ramase ? vreo sugestie ?
multumesc.
Ana, se pot face bezele, omlete din albușuri și spume de fructe (spumă de căpșuni, de exemplu).
Comments are closed.