De cele mai multe ori, ieşitul în oraş cu prietenii pentru cină se transformă într-un ospăţ iar dacă acest lucru se întâmplă cu frecvenţă, ne plângem că ne îngrăşăm. Ce putem comanda la un restaurant când ieşim la cină fără să luăm în greutate? Şi ce fel de restaurant e mai bine să alegem?

Ce să comanzi când ieşi la cină
Ce să comanzi când ieşi la cină

De ce mâncăm mai mult când mergem la restaurant?

Conform unui studiu al Asociaţiei Cardiologilor din S.U.A., consumăm cu până la 500 kcal mai mult când ieşim în oraş cu prietenii faţă de o cină normală. La fel se întâmplă şi la mesele în familie. Acest lucru se datorează componentului social, adică ne întindem la poveşti, ne simţim bine, aşa că asociem ieşitul la restaurant cu o ocazie specială şi implicit cu excesul.

Vezi şi Cum să mănânci mai puţin

Alţi factori care contribuie la un consum excesiv de calorii la o cină în oraş sunt:

  • Comesenii. Dacă ieşi cu prieteni care obişnuiesc să mănânce sănătos şi cu măsură, vei avea tendinţa să comanzi şi tu ce e mai sănătos şi mai echilibrat caloric. Influenţa celor cu care eşti la masă, fie că este vorba de un cuplu sau de mai mulţi prieteni, poate fi decisivă la momentul în care alegi ce mănânci. De asemenea, ai posibilitatea de a împărţi cu cei de la masă ce comanzi şi astfel să mănânci doar cât ai nevoie.
  • Ingredientele şi meniul. Cum fiecare restaurant caută să fie original şi să îşi prezinte meniul cât mai atrăgător, poţi să cazi în capcană şi să alegi feluri de mâncare mult prea calorice. Fie sunt prezentate pompos dar sumar şi nu specifică toate ingrediente, fie nu ştii cantitatea, sau pur şi simplu eşti într-un restaurant etnic care foloseşte ingrediente exotice pe care nu le cunoşti.
  • Atitudinea şi pregătirea profesională a personalului. Tocmai pentru că pot exista nelămuriri, nu ezita să întrebi personalul. Dacă ai noroc de un chelner bine pregătit, va putea să îţi explice atât ingredientele cât şi mărirea porţiilor.
  • Muzica şi atmosfera din restaurant.  În anumite restaurante se preferă muzica clasică sau jazz pentru că o atmosferă liniştită şi calmă îndeamnă lumea să comande mai mult. De obicei, în locurile în care te simţi bine preferi să stai mai mult şi ajungi să comanzi desert, cafea, un digestiv etc.

Ce restaurant să aleg când ies cu prietenii?

De alegerea restaurantului depinde în mare parte dacă poţi mânca echilibrat şi fără un exces prea mare de calorii. Luând în calcul tipicul bucătăriilor, poţi alege uşor un restaurant mediteranean, în special unul italian. Iar tot la capitolul restaurantelor etnice, nu uita de restaurantele japoneze, libaneze sau thailandeze.

Nu ocoli restaurantele vegetariene, în special cele care nu folosesc nici ouă, nici lactate, pentru că poţi alege mai uşor un meniu sănătos şi nu foarte caloric.

Evită restaurantele de tip fast-food, cele cu bufet de tip all you can eat, cele care oferă doar meniu de degustare şi în care nu poţi alege ce să comanzi sau cele foarte specializate doar pe carne de tip steak house sau churascherii.

Ce să comand?

După ce te-ai lămurit de mărimea porţiilor, de felul în care veţi comanda (fiecare pentru el sau de împărţit pentru toţi) şi de ce ţi-ai dori să comanzi, evită să consumi înainte de a veni mâncarea mult alcool, pâinea sau grisinele de pe masă, sau alt tip de gustare. La cină se recomandă un pahar de vin ca acompaniament, iar în afară de apă orice altă bătură (sucuri de fructe, de legume, bături răcoritoare, alcool tare sau cocktailuri etc) nu este recomandată.

Fiind cină poţi sări peste desert şi poţi cere o infuzie de tip Roiboos sau pe bază de plante calmante (tei, lavandă etc). Dacă vrei neapărat ceva, alege o cupă mică de îngheţată sau deserturi cu fructe coapte gen tartă de mere.

Iată câteva recomandări în funcţie de tipul de bucătărie:

  • Italian.  Poţi alege o salată simplă de tip Caprese sau o supă ca prim fel, iar apoi un fel principal pe bază de legume, inclusiv paste dar să le ceri al dente şi integrale, dacă există această opţiune. Evită pastele cu multă brânză sau alt tip de sos alb. Dacă vrei pizza, cere cu blat subţire şi alege una cu multe legume. Ideal este să împarţi o salată şi o pizza cu o altă persoană pentru un aport echilibrat de calorii şi nutrienţi. În cazul în care vrei carne sau peşte, schimbă garnitura de cartofi cu una de legume la grătar sau cu salată.
  • Francez. Cu atenţie mare la grăsimi pentru că untul şi grăsimea de raţă se folosesc la cele mai multe dintre reţete, poţi opta pentru o salată simplă cu vinegretă clasică, o porţie de iepure (una din cărnurile cele mai puţin grase) sau de o porţie de ratatouille. Evită foie gras, pulpele de raţă sau cartofii cu brânză.
  • Libanez. O bucătărie inventivă pentru numărul de ingrediente cu care lucrează, proaspătă şi sănătoasă, bucătăria libaneză are un atu important: pune accentul pe aperitive pe care le serveşte îm porţii mici. Poţi alege doar dintre acestea un hummus sau falafel, iar în loc de lipie poţi cere legume crude, un sos de iaurt sau cremă de vinete. Carnea se prepară de obicei la grătar şi vine însoţită de puţină salată şi orez aşa că se poate comanda fără probleme ca fel principal, caz în care renunţi la gustările de la început.
  • Asiatic. Dacă alegi un japonez, nu te repezi direct la sushi. Nu te vei sătura foarte repede, iar indicele glicemic este destul de mare din cauza conţinutului redus de fibră. Poţi alege sashimi (care nu are orez), supă miso sau o salată de alge. Ca fel principal poţi opta pentru peşte, legume sau tofu . Partea bună este că porţiile nu sunt foarte mari, vei putea mânca folosind beţele ceea ce ajută la savurarea mâncării. Evită tempura şi ramen, care sunt mai degrabă opţiuni pentru prânz, nu pentru cină. Pentru restaurantele thailandeze, alege tăieţei cu legume sau salata cu papaya, peşte sau carne la grătar. Cel mai greu este cu restaurantele chinezeşti unde se cam abuză de monoglutamat de sodio şi de sosul de peşte şi de stridii. Alege legume înăbuşite, salate de alge sau de ciuperci urechi-de-lemn, pacheţele de primăvară sau supă acră-iute.
  • Mexican. Atenţie la brânză pe care o pun peste tot. Poţi alege guacamole, tacos de legume sau de carne de vită (carnitas), salată cu avocado, peşte sau carne la grătar sau pe plită. Evită fasolea şi felurile care au prea mult aluat, gen enchiladas.
  • Românesc. De obicei, porţiile sunt mari iar salatele sunt considerate garnituri. Alege peşte sau carne la grătar, fără cartofi şi cu o salată cu vinegretă. Dacă vrei ceva mai lejer, poţi opta pentru o mâncare de legume ca ghiveciul (restaurantele româneşti au opţiuni de post), o salată de vinete sau varză călită cu mămăliguţă.
print