Bucătăria bine aprovizionată este o comoară nu doar de nutrienți pentru corpul nostru ci și de adevărate produse cosmetice, naturale și gata de folosit pentru îngrijirea pielii și a părului. De la cafea la lămâie, de la uleiuri la legume și fructe, toate aceste produse au caracteristici unice și pot fi folosite rapid, mai ales când nu ai mult timp la dispoziție. Marele avantaj este că le ai deja la îndemână.

1. Uleiul de cocos

Folosit foarte mult mai ales în bucătăria asiatică, uleiul de cocos nu ar trebui să lipsească din bucătăria celor care își doresc mâncăruri exotice dar și dulciuri cremoase. Beneficiile uleiului de cocos pur sunt multe: are un conținut ridicat de antioxidanți, de acizi grași Omega 6, este o sursă de vitamina E și K, dar și de zinc. Poate fi folosit pentru îngrijirea pielii și a părului, în special dacă este ulei de cocos presat la rece. La fel ca și uleiul de ricin pentru păr, uleiul de cocos se aplică și se masează ușor pentru a intra în piele, de lasă să acționeze și se clătește bine cu apă călduță.

2. Cafeaua

Zațul de cafea este un excelent exfoliant, și nu numai: protejează pielea împotriva razelor UV, are efect de anti-îmbătrânire, este bogat în antioxidanți. Păstrează zațul într-o cutie bine închisă în frigider și folosește o dată sau de două ori pe săptămână. Zațul se poate amesteca cu o lingură de ulei de cocos sau cu iaurt natural. Se aplică și se masează ușor pentru exfolia pielea și se clătește cu apă caldă. Nu îl folosi însă dacă ai pielea foarte sensibilă sau suferi de afecțiuni ca eczeme sau acnee.

3. Mierea

Mierea naturală, nepasteurizată, are componente antimicrobiale și antiseptice care ajută pielea să se recupereze mai bine și mai repede atunci când suferi de eczeme și de acnee. Se aplică pe față și se lasă să acționeze câteva minute, iar apoi de curăță cu apă caldă. Pentru tratarea pielii cu acnee se amestecă miere cu scorțișoară pudră și se aplică la fel ca mai sus. Este foarte important ca mierea să fie de calitate, dintr-o sursă de încredere și să fie nepasteurizată.

4. Lămâile

Atât coaja cât și pulpa lămâilor au un efect de albire a pielii. Prepară o mască cu lămâie și zahăr tos și aplică pe zonele în care ai pete de la soare. Masează ușor și curăță cu apă caldă. Lâmâia este bogată în vitamina C și acționează ca un antioxidant puternic ajutând pielea.

5. Ouăle

Un produs de zi cu zi, ouăle sunt pline de proteine, grăsimi și vitamine. Albușul este în special folosit ca tonifiant pentru piele dar și pentru a reduce ridurile superficiale, în special cele din jurul ochilor. Se aplică albuș în jurul ochilor și se lasă să acționeze 10 minute. Vei simți cum pielea se strânge. Se curăță bine cu apă caldă. Vei observa efectele în doar o săptămână dacă îl aplici zilnic.

print