Cunoscut ca specialitate austriacă şi ungurească, şniţelul de curcan este mai puţin popularizat ca mâncare naţională israeliană. Şniţelul de curcan, trecut prin făină, ou şi pesmet din matzo sau matze (lipie nedospită israeliană) şi prăjit în schmaltz (grăsime de pasăre – pui, raţă, gâscă sau curcan) are o textură aparte şi un gust neîntâlnit în sniţelele de curcan europene, dat de coaja de lămâie care aromează plăcut carnea.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

snitel de curcan

Ingrediente:

  • 300 grame piept de curcan (fără os, fără piele)
  • 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
  • 200 grame făină
  • 1 ou
  • 1 căţel de usturoi
  • 6 linguri de matza sfărâmată (sau pesmet)
  • schmaltz sau ulei pentru prăjire
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi pieptul în două fileuri subţiri.
  2. Răzuiţi coaja de lămâie.
  3. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
  4. Bateţi oul şi amestcaţi-l cu 2 linguri de apă.
  5. Aşezaţi fileurile de curcan între 2 hârtii de pergament şi bateţi-le ca până se aplatizează şi frăgezesc fibrele.
  6. Frecaţi carnea cu puţină sare, piper, coaja de lămâie şi usutroi.
  7. Treceţi fileurile de curcan prin făină, ou bătut şi, în cele din urmă, prin pesmet de pâine sau matza.
  8. Prăjiţi şniţelele pe ambele părţi în grăsime de pasăre sau ulei încins.
  9. Scoateţi şniţelele pe şerveţele de hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de grăsime.

Şniţelul de curcan se serveşte cu salată şi felii de lămâie.

[note]matzoMatza (matzah, matzoh, matsah, matzo, matzoh, matze) este numele lipiei nedospite evreieşti. Se prepară doar din apă şi făină şi se coace pe plită 18 minute, pentru a nu creşte deloc şi a deveni crocantă. Are textura şi gustul unui cracker simplu.[/note]

[note]Dacă nu aveţi grăsime de pasăre, prăjiţi în ulei. Bucătăria tradiţională evreiască nu foloseşte grăsime de porc şi nici unt (lactate în general) în combinaţie cu carne.[/note]

___________________________________

print