Aveţi colesterolul ridicat? Atunci trebuie să ştiţi că nu e suficient să vă rugaţi ca să vă scadă. Ar trebui să ţineţi post. De colesterol.

S-a vorbit, nu de puţine ori, de rolul igienic al posturilor religioase în alimentaţie, de necesitatea unei perioade de tranziţie de la alimentaţia unui sezon la altul, de un moment de pauză înainte de o schimbare alimentară sezonieră. Şi, într-adevăr, posturile au un rol benefic pentru organismul uman.

[note]Colesterolul – determinat de alimentaţie – este conţinut  aproape exclusiv de alimentele de origine animală. În schimb, consumul de peşte  – în special cel nordic cum este somonul, heringul şi macroul – contribuie la scăderea colesterolului.[/note]

legume Deşi e relativ fals că perioadele de post – cu excepţia posturilor “negre” – pot fi considerate cure de slăbire, în condiţiile în care alimentele de bază consumate în această perioadă sunt bogate în carbohidraţi – cartoful are indicele glicemic 20 iar fasolea 49 – ele pot fi denumite adevărate posturi de colesterol.

În special pentru nordul României, acolo unde condiţiile geografice, climaterice, şi, implicit, economice, au determinat dezvoltarea unui regim bogat în alimente de origine animală (cărnuri grase, smântână şi unt, ouă, etc) şi sărac în peşte şi legume, aceste posturi de colesterol – cu sau fără conotaţii religioase – sunt absolut necesare. Două zile pe săptămână fără grăsimi animale şi câteva săptămâni pe an sunt recomandate nu doar de către preoţi ci şi de către medici.

[note] Organismul își fabrică singur colesterolul necesar și nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel. În mod normal, organismul conţine 145 de grame de colesterol.[/note]

Astfel, dacă aveţi colesterol ridicat, ar trebui, ca să parafrazăm un medic – dr. Mihnea Dragomir – să vă gândiţi la un post lung, cu dezlegare la peşte.

[note]Colesterolul crescut peste valorile normale este un factor de risc care determină dezvoltarea unor boli cardiovasculare și cerebrale. Colesterolul se depune pe interiorul pereților vaselor de sânge formând plăci de aterom și îngustează vasul, scăzând astfel debitul de sânge în teritoriul irigat de respectivul vas.[/note]

[note]S-a constatat ştiinţific că  bună parte din colesterol (aproximativ 50%) este determinat nu doar de alimentaţie ci este moştenit genetic.[/note]

[tip]Cele mai eficiente alimente pentru scădere colesterolului – dincolo de evitarea celor care îl cresc – sunt usturoiul crud şi cimbrul.[/tip]

vezi reţetele de post

print
SHARE
Articole anterioarePui la ceaun
Următoarele articoleSupă laksa