ilmul “Julie and Julia“, în ciuda rolului excelent jucat de Meryl Strep şi succesului său de public, a nemulţumit lumea culinară, în special pe francezii de la Le Cordon Bleu (celebra şcoală culinară franceză absolvită de Julia Child, invocată în film) pentru că au trivializat, la modul Hollywood-ian, arta culinară. În fond, nu dezosarea unei raţe – munca mai degrabă de măcelar decât de bucătar – este suprema dovadă a stăpânirii artei culinare franceze ci mult mai prozaica preparare a unui ou. Multe restaurante pariziene, începând cu cel al hotelului Ritz Carlton, îşi puneau în încurcătură aspiranţii la un post de bucătar punându-i să gătească o omletă sau ouă jumări. Şi nu doar pentru a supune unui examen de modestie pe înfumuratul aspirant ci pentru că prepararea unui ou – materie proteică extrem de completă, versatilă şi instabilă, gata oricât să se coaguleze prematur sau să se taie intempestiv – presupune ştiinţă şi experienţă.
Şi astăzi, pe meniul oricărui restaurant din lume, la micul dejun vom găsi scrambbled eggs (ouă jumări sau papară), gătite nici prea uscate dar nici prea moi, cremoase şi suficient de fine pentru a păstra gustul originar al ingredientelor, dovadă că arta culinară franceză a devenit omniprezentă.
Iată reţeta cu care ar fi trebuit să înceapă filmul “Julie and Julia”, după “scenariul” original al Juliei Child (din Mastering the Art of French Cooking) în regia cevabun.ro.
Descrierea originală – cu excepţia notelor – aparţine Juliei Child, în traducere Laura Fota şi Tatiana Iţoaie pentru “1001 reţete culinare – Ghid Internaţional de Gastronomie”, editura Litera Internaţional.
Porţii: 2
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
4 ouă
2 linguriţe de apă rece
25 grame unt gras
1 lingură de unt moale sau smântână dulce
sare
piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
“Într-un castron se bat ouăle cu condimentele şi cu apa, 20-30 de secunde, până se amestecă albuşurile cu gălbenuşurile).
Fundul şi laturile tigăii se ung cu unt.
Tigaia este rece.
Se toarnă ouăle în tigaie şi se dau la foc mic.
Se amestecă încet, continuu, toată tigaia.
În următoarele 2-3 minute, până se încălzesc treptat ouăle, nu se întâmplă nimic.
Brusc se vor îngroşa, formând un fel de budincă. Se amestecă rapid, luând tigaia la intervale regulate de pe foc, până când ouăle sunt aproape de consistenţa dorită.
Se iau ouăle de pe foc, deoarece vor continua să se îngroaşe.
De îndată ce au consistenţa dorită, se adaugă amestecând untul moale sau smântâna dulce.
Se ornează după gust, se pun pe un platou, se decorează cu pătrunjel şi se servesc.”
Ouăle papară sau jumări se servesc calde.
Cele 4 ouă pentru 2 porţii se vor dovedi mai mult decât insuficiente pentru 2 porţii însă fac parte din descrierea originală a reţetei şi din recomandările de sănătate care sugerează consumul redus de ouă.

Filmul “Julie and Julia“, în ciuda rolului excelent jucat de Meryl Strep şi succesului său de public, a nemulţumit lumea culinară, în special pe francezii de la Le Cordon Bleu (celebra şcoală culinară franceză absolvită de Julia Child, invocată în film) pentru că au trivializat, la modul Hollywood-ian, arta culinară. În fond, nu dezosarea unei raţe – munca mai degrabă de măcelar decât de bucătar – este suprema dovadă a stăpânirii artei culinare franceze ci mult mai prozaica preparare a unui ou. Multe restaurante pariziene, începând cu cel al hotelului Ritz Carlton, îşi puneau în încurcătură aspiranţii la un post de bucătar punându-i să gătească o omletă sau ouă jumări. Şi nu doar pentru a supune unui examen de modestie pe înfumuratul aspirant ci pentru că prepararea unui ou – materie proteică extrem de completă, versatilă şi instabilă, gata oricât să se coaguleze prematur sau să se taie intempestiv – presupune ştiinţă şi experienţă.

Şi astăzi, pe meniul oricărui restaurant din lume, la micul dejun vom găsi scrambbled eggs (ouă jumări sau papară), gătite nici prea uscate dar nici prea moi, cremoase şi suficient de fine pentru a păstra gustul originar al ingredientelor, dovadă că arta culinară franceză a devenit omniprezentă.

Iată reţeta cu care ar fi trebuit să înceapă filmul “Julie and Julia”, după “scenariul” original al Juliei Child (din Mastering the Art of French Cooking) în regia cevabun.ro.

[note]Descrierea originală – cu excepţia notelor – aparţine Juliei Child, în traducere Laura Fota şi Tatiana Iţoaie pentru “1001 reţete culinare – Ghid Internaţional de Gastronomie”, editura Litera Internaţional. [/note]

Porţii: 2

Timp de preparare: 15 minute

ouajumari15

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 2 linguriţe de apă rece
  • 25 grame unt gras
  • 1 lingură de unt moale sau smântână dulce
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

  1. “Într-un castron se bat ouăle cu condimentele şi cu apa, 20-30 de secunde, până se amestecă albuşurile cu gălbenuşurile).
  2. Fundul şi laturile tigăii se ung cu unt.
    [note]Tigaia este rece.[/note]
  3. Se toarnă ouăle în tigaie şi se dau la foc mic.
  4. Se amestecă încet, continuu, toată tigaia.
  5. În următoarele 2-3 minute, până se încălzesc treptat ouăle, nu se întâmplă nimic.
  6. Brusc se vor îngroşa, formând un fel de budincă. Se amestecă rapid, luând tigaia la intervale regulate de pe foc, până când ouăle sunt aproape de consistenţa dorită.
  7. Se iau ouăle de pe foc, deoarece vor continua să se îngroaşe.
  8. De îndată ce au consistenţa dorită, se adaugă amestecând untul moale sau smântâna dulce.
  9. Se ornează după gust, se pun pe un platou, se decorează cu pătrunjel şi se servesc.”

Ouăle papară sau jumări se servesc calde.

[note]Cele 4 ouă pentru 2 porţii se vor dovedi mai mult decât insuficiente pentru 2 porţii însă fac parte din descrierea originală a reţetei şi din recomandările de sănătate care sugerează consumul redus de ouă.[/note]


____________________________________

print

2 Comentarii

Comments are closed.