Oala de lut – pentru sarmale

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Oalele de lut rămân cele mai fidele vase pentru pregătirea adecvată a mâncărurilor tradiţionale româneşti, în special a sarmalelor. Reţeta sarmalelor s-a modificat de-a lungul vremii, meiul şi dovleacul folosite acum sute de ani au fost înlocuite cu orez sau păsat din mălai, dar vasul de lut a rămas neschimbat de la cultura de Cucuteni şi până azi. La fel şi “tehnologia” de pregătire, utilizare şi păstrare a vasului. Pentru că oalele de lut nu sunt nişte ustensile de bucătărie oarecare; sunt vii (comunică la nivel fizic şi chimic cu ingredientele) şi sunt sensibile (se impregnează cu apă şi arome).

Ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi o oală de lut, în special una nesmălţuită .

oala-de-lut-pentru-sarmale
oală de lut pentru sarmale (smălţuită)
  • În primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.
  • În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.
  • Introduceţi  vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.
  • După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.
  • Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.
  • Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)
  • Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.
  • După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.
  • Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.

Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.

Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.

În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.

Vezi rețeta de sarmale aici.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Publicat în:

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

19 Răspunsuri la “Oala de lut – pentru sarmale”

  1. Sol

    Am inteles ca nu ar fi o idee buna sa combini astfel de vase cu rosii (din cauza interactiunii dintre rosii si plumb, in cazul vaselor smaltuite).

    Reply
  2. Cobuz Roxana

    Mi-am cumparat si eu o oala de lut nezmaltuita pt faimoasele sarmale. Am ales ca prima mancare sa o fac in ea sa fie o varza cu carne. Am lasat-o in apa inainte de prepararea mancarii asa cum m-a sfatuit persoana de la care am cumparat-o. Probabil varza ar fi iesit f.b. daca nu avea un gust ciudat care cel mai probabil era din cauza oalei. Nu s-a innegrit decatf putin pe dinafara. Cum am cumparat-o de la Hanul Ancutei e cam dificil sa ajung in viitorul apropiat acolo sa intreb comerciantul de la care am cumparat-o. Ma poate ajuta cineva sa scap de acest gust din ea? Multumesc!

    Reply
  3. cevabun.ro

    @Cobuz Roxana, ati fiert oala inainte conforma instructiunilor de mai sus? Daca nu ati facut-o, cel mai probabil e sa indeparatati gustul/mirosul specific dupa mai multe spalari cu otet si clatire cu apa rece.

    Reply
  4. tataran simona

    buna!am si eu o oala de lut nesmaltuita,nu am facut hidratarea si tot timpul are flori de mucegai dupa utilizare,oricat de bine este spalata si uscata.ce pot sa fac cu ea?o mai pot folosi?multumesc anticipat!

    Reply
  5. cevabun.ro

    @tataran simona, mucegaiul poate sa apara si la o oala hidratata corespunzator, daca nu a fost uscata sau folosita mult timp.
    Da, o puteti folosi. Spalati-o bine cu apa calduta, frecati mucegaiul cu malai si clatiti bine cu otet si dupa cu apa rece.
    Daca mucegaiul este foarte persistent se recomanda totusi fierberea, conform instructiunilor de mai sus.

    Reply
  6. Nelu Mihalcea

    Mi-am cumparat si eu o oala de lut nezmaltuita, sau vas roman, cum i se mai zice.
    Am pus-o la inmuiat in apa rece, dupa care sotia a vrut sa faca o friptura, insa dupa cca.1 ora scotea un miros greu si fum.Am scos friptura din vas si am pregatit-o in alt vas.Am crezut ca nu stim noi sa o folosim si am pus-o deoparte.
    Astazi citind articolul tau am vrut sa o testez, dar fara a prepara ceva, asa ca am pus-o din nou la inmuiat cca. 45 min. dupa care am introdus-o in cuptor fara nimic in ea, cu capacul pus.Am facut asta in speranta ca daca o incalzesc mai mult poate dispare mirosul.Toate bune, dar cand s-a incalzit suficient a scos un fum inecacios si urat mirositor(scuza-ma, ca de hoit)de a trebuit sa tin geamul deschis toata ziua.
    Nu stiu de ce produce mereu acel fum si miros urat, mentionez ca am pastrat-o in conditii foarte bune, fara mucegai, pete de mancare sau ceva suspect.
    Banuiesc ori ca vasul nu a fost suficient copt in cuptor atunci cand a fost produs, ori olarul(am luat-o de pe piata de la niste olari din Covasna, cu carticica de retete, ambalata exact cum am vazut pe net) a folosit un lut amestecat cu vreo substanta.
    Sugestii va rog, daca se poate!

    Reply
  7. cevabun

    @Nelu Mihalcea, din descrierea ta banuim ca ai un vas roman (un vas nesmaltuit, asemanator unei tavi cu capac). In mod normal astfel de vase se hidrateaza inainte de folosire si isi iau singure lichidul necesar gatirii. Din stiinta noastra, un astfel de vas nu ar trebui sa scoate niciun fum, decat daca este patat cu grasime. Am testat un astfel de vas si, desi emana uneori un miros specific de lut, nu scoate in nici un caz fum. Daca nu absorbit grasimi, nu vedem niciun motiv pentru care ar scoate fum. Singura noastra sugestie este sa il fierbi intr-o oala cu apa, fara detergent, vreme de cateva minute si, dupa, sa il usuci in cuptor, fara nimic in el.

    Reply
  8. mihaela lazar

    Buna ! Eram foarte hotarata sa-mi cumpar si eu o astfel de oala,chiar zilele acestea.Dupa ce am citit comentariile de mai sus,m-am razgandit!:)

    Reply
  9. liliana

    am o oala de pamant ,am hidratato [rima data dupa kae am gatit de cateva ori si fara sa dea niciun gust raw mankari ,pana kand am pus untura de porc la pastrare in ea timp de o luna . de atunci de kate ori pun sa gatesc in ea iesi grasime pe dinafara si da un gust ranced la mankare .KUM POT SA SCOT GRASIMEA AKUMULATA DE OALA SI MIROSUL NEPLAKUT CE IL DA MANKARI?

    Reply
    • cevabun

      Oalele din lut ars absorb lichidul si grasimile si le elibereaza treptat. Din pacate, singura solutie la indemana este sa o fierbeti in apa cu putin detergent de vase, la foc foarte mic (oala sa fie scufundata total). Folositi o oala adanca deoarce va face spuma. Dupa care sa o fierbeti din nou, penturu lipezire, in apa cu otet (100 ml de otet la 1 litru de apa). Speram sa o puteti recupera.

      Reply
  10. raluca

    Am si eu o oala de pamant care difera de cele prezentate mai sus prin faptul ca e din lut negru, de origine Marginea, jud. Suceava.Sunt mai mult decat multumita de ea si le recomand celor care au ocazia sa cumpere ceramica de Marginea sa nu ezite din cauza culorii negre.E drept ca o am de multi ani, dar sper ca nu s-a umblat la calitate decat in sensul bun.Chiar acum am la cuptor o iahnie de fasole, dar gatesc si sarmale si ciorba in ea.Cu prima ocazie vreau sa-mi mai cumpar vreo 2-3 ulcele pentru lapte acru, in amintirea vremurilor cand stateam la bunici si facea bunica lapte acru in ele si apoi branza.

    Reply
  11. daniel.nisipeanu

    am luat si eu o oala din cora ,dar nu am fierto cum spuneti voi ci doar am oparito ,in schimb au iesit niste sarmale belea! chiar o recomand gospodinelor si nu e nici scumpa !eu sunt foarte multumit de ea si o recomand gospodinelor!

    Reply
  12. Elena

    Am primit si noi niste oale de lut, smaltuite – adica lucioase peste tot, mai putin pe fundul esterior (ma gandesc ca aia inseamna “oala smaltuita”). Pe ele au avut etichete care ziceau ca pot fi utilizate si pe flacara directa.
    Am vrut sa fierb apa intruna din ele, dar cand s-a incalzit a inceput sa emane miros de lut, destul de puternic si pana nu s-a racit oala mirosul a persistat.
    Adevarul e ca nu am facut nimic din ritualul descris mai sus….Intrebarea e ritualul de mai sus are scop eliminarea mirosului…sau n-are nicio legatura si am eu oale mirositoare? Pot scapa de mirosul respectiv cumva?
    Si din ce am citit mai sus reiese ca oalele de lut smaltuite ar avea plumb in componenta. Asa este?
    Multumesc. :)

    Reply
    • cevabun

      Da. Toate oalele de lut au acel miros specific, care provine din compozitia lor. Tratamentul respectiv si repetarea lui are ca scop eliminarea lui. E posibil sa existe si plumb, ca in multe alte componente, dar in cantitati neglijabile.

      Reply
  13. cxena

    am cumparat recent un astfel de vas smaltuit dintr-un targ traditional ardelenesc in covasna tocmai pt. gustul renumit si n-am stiut toate aceste detalii. doar ca mi-am luat o tabla speciala cu gaurele pt gatit pe aragaz. acasa am spalat vasul cu apa rece si putin detergent si pur si simplu am gatit fasole, cu acea tablita pe ochiul aragazului pt. a nu se crapa si la foc f mic. problema e ca in timpul fierberii, cand mestecam, gaseam pe capac vapori de apa argintii care semanau cu plumbul si din interiorul vasului se lua culoarea maronie a acestuia. intr-adevar, mancarea a iesit buna, doar ca mi-a ramas un gust ciudat dupa, cred ca de lut. o sa aplic aceste sfaturi ale dvs, pt care va multumesc si o sa postez rezultatele…am citit intr-un studiu ca aceste vase smaltuite pot provoca cancer, datorita vopselurilor si colorantilor folositi in crearea lor?!cu stima…

    Reply
  14. adi

    am o oala care mi sa crapat ce pot face

    Reply
  15. Liviuz

    Se pot folosi oalele de lut in cuptoare cu convectie?

    Reply

Lasă un comentariu