gripa porcina Izbucnită pe continentul american, gripa porcină este din ce în ce mai prezentă la știri în ultima vreme. Autoritățile din multe țări, inclusiv de la noi, au început să ia măsuri de prevenție și să facă planuri de combatere în cazul izbucnirii unei epidemii.

Ce trebuie să știm despre gripa porcină:

 • este provocată de virusul H1N1 (gripa aviară a fost provocată de H5N1); conform dr. Mihnea Boștină (Harvand Medical School) citat de Hotnews.ro “în cazul de față avem de-a face cu un cocktail genetic extrem de interesant. În primul rând, hemaglutinina este caracteristică virusului care infectează porcii – și de aici numele. În total este o combinație de ARN provenit din patru direcții: gripa porcină din America de Nord, gripa aviară din America de Nord, gripa umană și gripa porcină din Asia și Europa.”
 • virusul original este specific porcilor, dar, în urma mutațiilor, a trecut la om; în prezent, există o rată mare de răspândire în rândul oamenilor, dar rata mortalității nu este atât de mare ca în cazul gripei aviare
 • gripa porcină provocată de virusul H1N1 nu se trasmite de la animalele de casă
 • nu există dovezi că gripa porcină se trasmite prin consumarea cărnii de porc; o măsură de precauție este gătirea corespunzătoare a cărnii (tratare termică la peste 70ºC)
 • virusul se transmite prin aer în perioadele reci; condițiile ideale de trasmitere a virusului prin aer sunt temperatura de 5ºC si umiditatea de 20%,; in cazul temperaturilor de vară, de peste 30ºC sau la umidități de peste 80% nu se transmite deloc.
 • virusul se transmite prin contact direct pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile de temperatură și umiditate
 • măsurile de prevenție constau în: igienă strictă (spălatul pe mâini cu săpun), evitarea contactului cu persoane infectate, purtarea unei măști pe gură și nas în cazul în care se intră în contact cu persoane infectate, evitarea călătoriilor în țările cu risc ridicat (Mexic, SUA, Columbia etc)
 • tratament: vaccinul antiviral rămâne varianta cea mai bună variantă de tratament; datorită mutațiilor virusului, nu există în prezent un vaccin special pentru gripa porcină; se estimează că vom avea un vaccin în 6 luni. Există stocuri de Tamiflu și Ralenza pentru cazurile în care va exista o izbucnire a epidemiei.

Alte măsuri de prevenție comunicate de CMU (Centrul Medical Unirea):

[warning] Singurele porți de intrare ale virusilor sunt nările și gura / gâtul. Într-o epidemie globală de această natură, este aproape imposibil să nu intrăm în contact cu virusul H1N1 în ciuda tuturor precauțiilor. Contactul cu virusul H1N1 nu este o problemă atât de mare pe cât este proliferarea. [/warning]

Chiar dacă sunteți sănătoși și nu prezentați niciun simptom al infecției cu virusul H1N1, pentru a evita proliferarea, agravarea simptoamelor și dezvoltarea unor infecții secundare, câțiva pași foarte simpli  pot fi practicați (în loc să ne concentrăm pe modul de stocare a medicamentelor antivirale):

 1. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.
 2. Abordarea “Jos mâinile de pe față”. Rezistați tuturor tentațiilor de a vă atinge orice parte a feței fără un motiv întemeiat.
 3. Faceți gargara de două ori pe zi cu apă calduță sărată sau cu apă de gură. Durează 2-3 zile după infectarea inițială în gât / cavitatea nazală până când virusul să prolifereze și să manifeste simptomele caracteristice. Simpla gargară previne proliferarea.
 4. În mod similar punctului nr. 3, curățați-vă nările cel puțin o dată pe zi cu apă calduță sărată.
 5. Sporiți-vă imunitatea naturală cu alimente bogate în Vitamina C ( fructe citrice). Dacă luați tablete de Vitamina C sub formă de supliment, asigurați-vă că acestea conțin și Zinc pentru a accelera absorbția.
 6. Beți cât mai multe lichide calde. Acestea spală virusul  din gât înspre stomac acolo unde nu poate supraviețui, prolifera sau produce niciun rău.

noiembrie 2009

print

1 comentariu

 1. Mi-au trecut prin mână peste 500000 de porci, numai tehnician veterinar să nu fi, dar părerea mea este că acest virus este un virus scăpat din laborator, ceea ce fac aceşti “oameni de ştiinţă” americani pentru a distruge omenirea.Chiar nu poate să le pună frână nimeni acestor hibrizi care se cred buricul pământului(mă refer la americani).

Comments are closed.