Alimentele congelate se pot păstra mult mai mult timp decât cele proaspete și devin, astfel, o rezervă importantă, la fel ca alimentele conservate din cămară.

decongelarea Înainte de a le găti, alimentele trebuie decongelate urmând câteva reguli de bază:

  • respectarea tipului de aliment și a timpilor de decongelare (în funcție de metoda aleasă)
  • consumarea/preparea alimentelor imediat după ce au fost decongelate
  • alimentele decongelate nu se recongelează

Metodele de decongelare diferă, în primul rând, prin timpul alocat acestui proces.

  1. Decongelarea în frigider
    Metoda cea mai recomandată pentru toate tipurile de alimente congelate este decongelarea la rece, adică la frigider. Pentru că temperatura ideală necesară decongelarii este de aproximativ 4 grade Celsius, decongelarea la frigider permite păstrarea tuturor proprietăților alimentelor.
    Pentru decongelarea la frigider, alimentele congelate se scot din congelator, se pun în tavă sau bol (pentru a nu permite apei să se scurgă în frigider) și se poziționează pe rafturile superioare ale frigiderului (pentru modele de combină – frigiderul și congelatorul au uși separate) sau pe rafturile de jos (pentru modele de frigider cu congelator inclus – o singură ușă).
    Timpul necesar decongelării la rece:

    • carne roșie – aproximativ 8 ore / jumătate de kilogram
    • carne albă (pește, pui) – aproximativ 4 ore / jumătate de kilogram
    • fructe/legume  – aproximativ 6 ore / jumătate de kilogram
  2. Decongelarea în bol cu apă
    Decongelarea în apă este recomandată în special pentru legume și fructe congelate. Timpul necesar este mult mai redus față de decongelarea la rece. De aceea, se poate aplica și pentru celelalte tipuri de alimente atunci când nu aveți timp pentru metoda decongelării la rece.
    Pentru decongelarea cu apă, alimentele congelate se scot din congelator, se pun cu tot cu ambalaj într-un vas încăpător cu apă rece.
    Timpul necesar degongelării cu apă:

    • carne roșie – aproximativ 4 ore / jumătate de kilogram
    • carne albă (pește, pui) – aproximativ 2 ore / jumătate de kilogram
    • fructe/legume – aproximativ 1 oră / jumătate de kilogram
  3. Decongelarea în soluție salină
    Decongelarea în soluție salină este o metodă specifică pentru pește. În funcție de tipul de pește (talie, conținut de grăsime), se prepară o soluție cu apă rece, sare grunjoasă și oțet din vin. Peștele se ține în această soluție, iar timpul de dezghețare este similar cu cel de la metoda decongelării cu apă.
    Pentru peștii mari, cu conținut mare de grăsime, 1 litru de soluție conține: 1 l de apă rece, 150 g de sare grunjoasă și 50 ml de oțet. Pentru peștii mici se reduce la jumătate cantitatea de oțet.
    În timpul decongelării, carnea peștelui nu devine foarte sărată, dar este bine să fiți atenți la cantitatea de sare când gătiți.
  4. Decongelarea în cuptorul cu microunde
    Este metoda cea mai rapidă de decongelare a alimentelor, dar și cea mai controversată. Din cauza tratării cu aer cald, alimentele decongelate la microunde pot dezvolta foarte ușor bacterii dacă temperatura și timpul nu sunt reglate corespunzător.
    Alimentele se introduc în cuptorul de microunde fără ambalaj, într-un vas ce poate fi folosit la microunde. Timpul de decongelare este calculat automat de cuptorul cu microunde după ce se selectează programul de decongelare (defrost), tipul de aliment și greutatea. Pentru cuptoarele cu microunde care nu au mod de decongelare, se alege puterea cea mai redusă.
    Pentru o dezghețare uniformă, întoarceți alimentele și pe cealaltă parte. Dacă nu sunteți sigur de timpul de decongelare, fixați un timp mai mic și verificați starea alimentelor. Dacă miezul este încă înghețat, mai băgați o dată vasul la microunde.
  5. Decongelarea la temperatura camerei
    Această metodă este recomandată doar pentru fructe/legume, prăjituri sau pâine. În timpul decongelării la temperatura camerei, alte tipuri de alimente congelate (carne roșie, pește, pui etc) pot dezvolta bacterii pentru că temperatura camerei în mod normal fluctuează între 18 și 23 de grade (chiar și mai mult în timpul verii în camerele fără aer condiționat).
    Pentru decongelarea la temperatura camerei, fructele / legumele se scot din ambalaj, se pun într-o strecurătoare deasupra unui vas în care se va colecta apa.
    Pentru prăjituri timpul de decongelare este specificat pe ambalaj. De regulă, timpul variază între 1-2 ore.
    Pentru pâine, timpul de decongelare este de aproximativ 3 ore.
print
SHARE
Articole anterioareFeta marinată
Următoarele articoleFierberea legumelor

1 comentariu

Comments are closed.