Probabil cunoaşteţi clasica întrebare: ce e mai greu, un kilogram de cuie sau un kilogram de pene? Şi, desigur, şi răspunsul, că un kilogram e un kilogram indiferent de volumul masei cântărite.

Iar acum răspundeţi repede la întrebarea: sunt egale 100 de calorii cu alte 100 de calorii? Poate că da, poate că nu. Depinde din ce provin.

Capcana caloriilor Fie că e vorba de o cură de slăbire, una de îngrăşare sau pur şi simplu un regim de viaţă atent, calculele hârtiei pot fi complet eronate dacă recurgem la o formulă matematică absolută, în care 1+1=2. Deoarece calcularea caloriilor nu este suficientă fără a lua în considerare celelalte valori cum sunt proteinele dar, mai ales, glucidele şi lipidele. Iar când porneşti de la premise greşite nu poţi ajunge la rezultate corecte.

Răspunsul corect la întrebarea dacă sunt egale 100 de calorii cu alte 100 de calorii este da, doar dacă şi celelalte valori (în special glucidele şi lipidele) sunt egale.

În special în curele de slăbire, al căror scop este topirea surplusului de grăsime din organism, este extrem de importantă nu doar o cură hipocalorică la modul absolut ci, în primul rând, una hipolipidică,  pentru a oferi organismului posibilitatea să-şi consume grăsimile de care are nevoie din excesul pe care îl are deja. Sigur că asta nu înseamnă că o cură de slăbire trebuie să fie bogată în zaharuri, ci doar că marele pericol constă, în primul rând, în lipide. Pentru că 100 de calorii asimilate din produse bogate în lipide se consumă diferit de 100 de calorii din produse bogate în glucide, care se ard mult mai repede prin sport, activitate cotidiană, emoţii şi chiar stres. Aşa că, până să vă îngraşe zahărul dintr-o prăjitură, vă ajută cu acest aspect făina, ouăle, untul, frişca şi chiar praful de cacao din ea.

De foarte multe ori cei care se supun unui regim hipocaloric trăiesc cu convingerea că fac alegerile corecte când aleg ceea ce mănâncă. Oare este chiar aşa? Să presupunem că faceţi următoarele alegeri.

– Sunteţi la mall, închideţi ochii când intraţi, treceţi pe lângă restaurante şi vă duceţi direct la film. Şi, evident, vă luaţi un popcorn mic, că doar e dietetic.

– La restaurant alegeţi întotdeauna o salată, stropită cu ulei de măsline, poate cu puţin ton sau pui, câteva boabe de porumb sau fasole.

Şi acum deschideţi ochii.

– Un pocorn mic are aproximativ 670 de calorii, iar unul mediu cam 1070. O pizza are cam tot 670 de calorii aşa că mai bine intraţi la Pizza Hut.

– Salata e un aliment deosebit de bogat în fibre însă, recunoaşteţi că pescuiţi cam tot ce vă stă în bol înainte de a ajunge la salată că, cine ştie, poate vă săturaţi până ajungeţi la ea. Şi mai calculaţi aşa: 2 linguri de ulei, de măsline sau nu, au 264 de calorii (2 linguri de ulei au aproximativ 30 ml, iar uleiul are 880 de calorii/100 ml), ca sa nu mai pomenim de fasole care are 330 calorii/100 grame.

Aşa că nu tot ceea ce pare dietetic este chiar aşa. Nici măcar când eticheta produsului indică asta. Pentru că de multe ori produsele pentru bolnavii de diabet sau de alte boli care necesită un regim alimentar strict nu sunt neapărat potrivite în regimurile alimentare hipocalorice.

vezi şi tabelul cu valorile nutritive ale alimentelor de bază

[warning]Informaţiile de mai sus, chiar dacă au fost documentate cu specialişti, au un caracter informativ. Pentru sănătatea dumneavoastră, consultaţi un medic specializat.[/warning]

print
SHARE
Articole anterioareSalată de ardei copt
Următoarele articoleMarinată cu bere