Una dintre cele mai faine salate care populează mesele românilor (deşi e o reţetă care se regăseşte în mai multe ţări), salata de ardei copt, cu gustul ei dulce-acrişor, uşor afumat, se asociază de minune cu fripturi, mâncăruri cu carne, brânză sau pur şi simplu cu o felie de pâine proaspătă. Proporţiile egale de zahăr, ulei şi oţet îi asigură un echilibru perfect acestei salate şi o fac atât de specială.
Vezi şi salată de vinete cu ardei copt
Reţetă: Salată de ardei copt
Ingrediente:
- 1,5 kg ardei kapia
- 4 linguri de oţet
- 4 linguri de ulei (cel de măsline e excelent pentru această reţetă)
- 4 linguri rase de zahăr
- 3 căţei de usturoi
- sare
- piper
Preparare:
- Coaceţi ardeii – pe plită sau grătar – pe toate părţile, până pieliţa exterioară se înnegreşte şi crapă.
[tip]Petru un efect vizual plăcut, folosiţi ardei de culori diferite.[/tip] - Puneţi ardeii copţi într-un vas şi acoperiţi-i etanş cu o folie alimentară sau de aluminiu.
[tip]Puteţi folosi o cratiţă cu capac.[/tip] - Lăsaţi ardeii să transpire timp de 20 de minute. Îi veţi curăţa mai uşor după răcire.
- Până se răcesc ardeii, curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l mărunt.
- Preparați dressingul. Amestecaţi zahărul cu oţetul, cu uleiul și cu sare până când granulele de zahăr şi sare se topesc. Adăugaţi usturoiul şi piperul.
[note]Echilibraţi gustul acru-dulce, după preferinţă, adăugând zahăr sau oţet. [/note] - Curăţaţi ardeii de pieliţa exterioară.
[warning]Nu spălaţi ardeii pentru că le veţi dilua aroma plăcută. Curăţaţi-vă doar mâinile cu apă rece în timpul procesului de curăţare.[/warning] - Aşezaţi ardeii într-un vas adânc.
- Turnaţi dressingul peste ardei.
- Lăsaţi ardeii, la temperatura camerei, minim de 30 de minute, întorcându-i din când în când, pentru a se infuza.
- Ardeii copţi se servesc ca salată pentru fripturi şi mâncăruri cu carne.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 1 oră
Porţii: 6
[tip]Puteţi încerca ardeiul copt şi în alte combinaţii.[/tip]
___________________________________________