Unealtă de bază a bucătăriei, cântarul îşi dovedeşte din plin necesitatea în special când e vorba de raporturile sensibile dintre ingrediente, întâlnite de regulă la conserve, aluaturi sau deserturi. Deosebit de util în special dacă vreţi să scăpaţi – aşa ca mine – de cantităţi relative de tip “făină cât cuprinde”.

Balanţa, mecanismul  primar al cântarului, este un instrument destinat determinării greutăţii unui corp constând dintr-o pârghie cu braţe egale şi două talere, care echilibrează cu greutăţi etalonate.

cantar1
Balanţa egipteană

Primul aparat de cântărit a fost o balanţă utilizată de egipteni şi consta într-o formă extrem de simplă, braţul orizontal fiind susţinut la mijloc de un pivot şi dispus pe laterale, la distanţe egale, cu două talere suspendate cu sfoară. Iniţial, această balanţă era utilizată pentru a cântări şi compara nu numai diverse produse destinate trocului, cât şi pentru a determina greutatea prafului de aur pe care îl primeau, uneori, vânzătorii în schimbul bunurilor. Deşi se număra printre primele modele, balanţa egiptenilor avea o acurateţe de aproximativ 99%. Egiptenii au fost cei care au introdus şi conceptul utilizării greutăţilor pentru a afla masa unui produs în urma echilibrării balanţei.

Acest tip de măsurătoare a greutăţii a fost îmbunătăţit în mod semnificativ de romani, de la care a rămas moştenire “cântarul roman“, încă din

Cântarul roman
Cântarul roman

perioada primului mileniu. Noua balanţă avea, pe una dintre jumătăţile braţului, o singură contragreutate etalonată, care putea fi deplasată de-a lungul pârghiei, până când aceasta stătea în echilibru. Romanii au fost aceia care au confecţionat balanţa astfel încât porţiunea punct de sprijin să fie sprjinită pe un pivot ascuţit la capătul de sprijin, pentru a oferi o balansare cât mai exactă în momentul cântăririi.

Acest două tipuri de cântar primare au fost folosite şi în bucătărie până la apariţia cântarului electronic, care a făcut trecerea de la măsurarea mecanică la cea digitală, care nu mai are nevoie de o contragreutate fizică pentru a determina greutatea materiei cântărite.

Cântarele moderne s-au dezvoltat şi multiplicat uneori până la forme şi utilizări extravagante cum este cazul lingurii- cântar, însă scopul şi utilitatea lor în bucătărie au rămas neschimbate.

cantar3 cantar5cantar4

print
SHARE
Articole anterioareLasagna la cuptor
Următoarele articoleDrob de miel

1 comentariu

  1. eu am cautat doar informati pentru scoala ,dar mi-au fost de folos….mersi frumos!!!

Comments are closed.