Supă de bază a bucătăriei, supa de pui –  sau și mai bine de găină sau cocoș  – constă într-o supă clară de pasăre şi legume, servită cu tăieţei şi bucăţi de carne și/sau legume. Singurul secret al acestei supe este fierberea cărnii la foc mic şi îndepărtarea constantă a spumei formată la suprafaţă, pentru a o păstra cât mai clară.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 2 ore (mai mult dacă pasărea este bătrână)

Ingrediente:

  • 1,5  kilograme carne de pasăre cu os
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • un sfert de rădăcină de ţelină
  • 1 ceapă albă
  • 400 grame tăieţei (sau fidea)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

  1. Spălaţi carnea în mai multe ape pentru a îndepărta sângele.
  2. Desfaceţi carnea în bucăţi mărişoare.
  3. Puneţi carnea la fiert într-o oală mare cu 8 litri de apă.
  4. Fierbeţi carnea la foc mic, spumind des, până când este pătrunsă pe jumătate. Timpul de fierbere este mai lung în cazul păsărilor organice (crescute la curte) şi foarte lung dacă păsările (găină, cocoş) sunt bătrâne.
  5. Curăţaţi ceapa, morcovii, ţelina şi pătrunjelul.
  6. Adăugaţi zarzavaturile în supă împreună cu 1 lingură de sare.
  7. Fierbeţi până când carnea şi zarzavaturile sunt bine pătrunse.
  8. Scoateţi carnea şi legumele cu o spumieră.
  9. Adăugaţi un pahar de apă foarte rece în supă pentru a se depune sedimentele.
  10. Strecuraţi supa, cu grijă să nu tulburaţi sedimentele, şi asezonaţi-o după gust.
  11. Lăsaţi carnea şi legumele să se răcească.
  12. Desprindeţi carnea de pe os şi rupeţi-o fâşii.
    Pentru a obține o supă degresată, nu puneți și pielea. De asemenea, luați grăsimea de la suprafața supei cu o lingură.
  13. Tăiaţi legumele – mai puţin ceapa, pe care o aruncaţi – în rondele sau bastonaşe groase.
  14. Fierbeţi tăieţeii în apă cu sare.

Serviţi supa cu tăieţei, legume şi bucăţi de carne.

Nu lăsaţi tăieţeii în supă dacă nu o serviţi toată deoarece o va tulbura şi va grăbi procesul de alterare. Dacă seriviţi supa în mai mult etape, fierbeţi tăieţeii, clătiţi-i cu apă rece, amestecaţi-i cu ulei şi păstraţi-i în frigider pentru a fi încălziţi odată cu supa.

7 Comentarii

  1. :))))
    ce-i drept, mă cam atașez de cepele din supe și ciorbe, le halesc de dragi ce-mi sînt.
    dar întrebarea era sinceră: e doar chestie de aspect/preferințe? sau ceapa lăsată în supă îi/ modifică gustul în timp?

Adaugă un comentariu: