Românii care merg în Bulgaria vor avea de unde alege din lista de salate a restaurantelor, în special dacă apreciază combinaţiile de legume cu brânză. Cea mai populară salată, cunoscută sub numele de bulgărească, este Shopska Salad, care aduce aminte de salata grecească, dar se distinge de ea prin faptul că feta este înlocuită cu telemea de oaie şi are în plus un ou fiert. Ceva mai consistentă este Ovcharska (salata ciobanului), care conţine ardei, roşii, castraveţi, telemea, ouă fierte şi ciuperci.
Tot din tradiţia bulgară provine zacusca, care aici poartă numele de Ajvar. Încearcă şi varietăţile de Ljutenica, asemănătoare cu zacusca, dar preparată din roşii, ardei şi usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos pentru fripturi. Shkembe Chorba (ciorba de burtă) este diferită de cea românească, mai moale şi mai lipsită de personalitate, fiind rareori înghiţită de români. În schimb, o supă rece, a cărei faimă a trecut şi în România, este Tarator. Această supă rece, pe bază de iaurt cu castraveţi, usturoi şi mărar, aminteşte de tzatziki-ul grecesc.
Multe dintre mâncărurile bulgăreşti au rezonanţe familiare urechii românului şi nu mai au nevoie de nicio traducere, fiind produse în totată regiunea, inclusiv la noi: mâncărurile Moussaka, Gyuvetch şi Sarmi; brânza fermentată Kashkaval, cârnaţii Soujouk sau Babek sau deserturile Kozunak sau Kompot. La micul dejun îţi recomandăm Banitsa – o plăcintă de inspiraţie macedoneană din foetaj cu telemea de oaie (Sirene) sau Mish-Mash (o omletă cu legume).
De băut, trebuie să încerci vinurile locale (în special brandul Targoviste), dar şi un rachiu distilat din strugurii Muscat (struguri albi, foate aromaţi) – Muskat Rakia – care se bea proaspăt scos de la gheaţă (preferabil cel produs de Slivenska Perla). Berile favorite ale Bulgariei sunt Zagorka şi Pleven, dar şi Kamenitza (a cărei etichetă îţi va aminti de noul Bergenbier).
_______________
Articol din seria Ghidurilor de Călătorie realizate de capital.ro pentru care cevabun.ro este consultant culinar.
Citește tot articolul aici.