gorgonzola

17 aprilie 2009

Alertă în mai multe magazine din ţară, după ce peste 100 de kilograme de brânză gorgonzola contaminată cu un microb foarte periculos au fost vândute în 22 de judeţe. Autorităţile au reuşit să retragă de pe piaţă aproape jumătate din marfa contaminată, însă restul s-a vândut. Medicii avertizează că brânza infestată este extrem de periculoasă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii avertizează că bacteria denumită listeria poate provoca avort în cazul femeilor însărcinate. Vulnerabili sunt şi copiii, bătrânii sau bolnavii de cancer, cu imunitatea scăzută.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare spun că în România au ajuns 105 kilograme de brânza gorgonzola marca “Dop Solo Italia”, contaminată cu această bacterie.

Inspectorii sanitar-veterinar au reuşit să retragă aproape jumătate din această cantitate. Restul s-a vandut.

Medicii sfătuiesc în special bătrânii şi femeile însărcinate, care au mâncat în ultima lună acest tip de brânză şi au simptome asemănătoare unei gripe, să ceară ajutorul specialiştilor în boli infecţioase.

Meningita este cea mai gravă dintre afecţiunele provocate de Listeria. Doctorii vorbesc însă mai mult despre listerioză, o boală care îi vânzează pe cei cu organismul slăbit indiferent de vârstă şi care au mâncat frecvent aproximativ o jumătate de kilogram de gorgonzola contaminată, în ultima lună. Simptomele pot apărea şi la două luni din ziua în care aţi consumat brânza cu probleme.

Listeria este o bacterie care îşi face loc rapid în brânzeturile nepasteurizate, în special cele cu mucegai, atunci când în hala de procesare ajung rozătoare, afirmă specialiştii.

Inspectorii sanitar veterinari vor controla încă o dată rafturile hipermarketurilor ca să fie siguri că întreg lotul nevândut de gorgonzola cu probleme a fost retras. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare anunţă că l-au verificat pe importatorul lotului de gorgonzola şi spun că acesta a respectat condiţiile de depozitare şi nu poate fi învinuit pentru contaminarea cu listeria. (preluare Realitatea TV)

[warning]Atenţie la ambalaj! Lotul contaminat este produs de către compania Solo Italia şi nu de către Galbani, aşa cum eronat a  fost sugerat de către Newsin.[/warning]

Gorgonzola contaminata
Gorgonzola contaminata

Gorgonzola eronat indicată
Gorgonzola eronat indicată
print
SHARE
Articole anterioareNăsal
Următoarele articoleLacul lebedelor – ouă umplute

3 Comentarii

  1. In sfarsit vad si eu pachetul cu gorgonzola infectata! Am citit pe website-uri si am vazut pe newsin galbani – care e marca mea preferata – si nu mai stiam ce sa cred… dar cum au facut confuzia asta grosolana?

  2. Confuzia, cred eu, provine din necunoasterea termenului DOP (Denominazione d’Origine Protetta). Cineva a citit comunicarea UE referitoare la Gorgonzola DOP Sollo Italia – Sollo Italia fiind marca – si a dedus ca numita Gorgonzola Dop din Italia e contaminata. Probabil google a contribuit cu imaginea. Era logic sa se gaseasca Galbani, care e cel mai mare exportator italian de gorgonzola, al celui mai mare grup european de lactate, Lactalis.

    Dincolo de faptul ca afecteaza imaginea unui brand, eroarea distrage neintentionat atentia de la adevaratul pericol.

Comments are closed.