Termenul de bulgur desemnează atât amestecul de boabe de grâu măcinate mare, cât și mâncarea ce conține acest amestec ca principal ingredient. Cu toate că bulgurul poate conține mai multe tipuri de grâu, de obicei este din grâu tare, cunoscut la noi și ca ghircă (denumirea științifică este Triticum durum).
Este des întâlnit în Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Sud.
Bulgurul care se comercializează pentru consum este o variantă ce se gătește rapid, grâul fiind curățat, prefiert, uscat și măcinat mare. A nu se confunda cu grâul spart care nu este prefiert.
Cum se folosește în rețete?
Bulgurul este un ingredient ce se gătește similar cu orezul sau cușcușul, dar are valori nutriționale mai mari. Este cunoscut în special ca ingredient în tabouleh (salată de pătrunjel cu roșii și bulgur), dar se poate folosi și în loc de orez în pilafuri, umpluturi, burgeri fără carne, supe. Pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid minim 1 oră și jumătate, iar apoi este gata pentru consum. Se poate înmuia în apă, supă, suc de roșii, sau alte lichide în funcție de rețeta pentru care se pregătește.
Este un ingredient ideal pentru cei care preferă regimul vegetarian fiind ușor de folosit în rețete, cu un conținut de fibre, proteine și vitamine mai mare decât în cazul orezului alb, și cu un indice glicemic scăzut.
Date nutriționale
Sursa: USDA National Nutrient Database
De unde se poate cumpăra?
Bulgurul se comercializează în magazinele arăbești, turcești sau orientale. Vezi aici harta magazinelor etnice pentru București.
Raspunsul este simplu: dupa 90 de minute il poti folosi, fara sa-l fierbi
De fapt, asa este si indicat…
Comments are closed.