Pentru cei care ţin post şi îl respectă cu sfinţenie, mâncarea în această perioadă este mai degrabă un motiv de îngrijorare (ce să mai gătesc!) decât de bucurie. Ce faci însă dacă ai musafiri pe nepusă masă, persoane de altă religie sau care pur şi simplu nu ţin post? Renunţi la post sau găteşti mâncare separat pentru ei? Ei, bine, nici una, nici alta. Poţi pur şi simplu să le găteşti mâncăruri de post mai elaborate astfel încât să nu simtă lipsa cărnii din farfurie. Iată mai jos câteva sugestii.

tartadepost27

 

Gustări

Cele mai la îndemână gustări sunt tartinele. Un platou cu felii de pâine devine uşor centrul unei mese. Hummus-ul a devine pe zi ce trece mai popular. Îl poţi face simplu sau, pentru un efect vizual deosebit, poţi încerca versiunea cu sfeclă. Un hummus mai aparte, dar pe care noi îl iubim este cel din linte. Ca o paranteză, în post este recomandat să consumaţi linte de câte ori aveţi ocazia. Dincolo de faptul că este o sursă de energie excelentă, lintea este bogată în fier.

Salata de vinete de post este printre cele mai iubite aperitive, aşa că nu o puteţi ignora la o masă festivă. Ca alternative, vă recomandăm versiunea marocană sau chiar cea grecească, în care vinetele se combină cu ardeii copţi.

Pentru că tot am ajuns la vinete, poate mai aveţi prin cămară un borcan de zacuscă, cu fasole sau ciuperci. Dacă nu, puteţi prepara una rapidă.

Dar gustările nu se reduc doar la tartine. De exemplu, puteţi pune pe masă un platou cu ciuperci marinate şi, de loc de ignorat, o colorată salată de fasole boabe sau una orientală de post. La toate acestea puteţi adăuga puţină decadenţă: o lingură de maioneză de post, inclusiv una din avocado.

Farfurioarele cu masline, murături sau beţişoare de crudităţi (morcovi, ardei, tulpini de ţelină) sunt de la sine înţelese.

Salata de fasole boabe

Supe şi creme

Suntem obişnuiţi ca în supe să plutească bucăţi de carne iar deasupra să sclipească ochiuri de grăsime. Dar există suficiente alternative de post care să nu vă facă să le simţiţi lipsa. În fond se pot face supe creme din aproape orice legumă iar smântâna poate să fie înlocuită cu versiuni vegetale (în special cele din soia, orez sau ovăz), pe care le găsiţi la magazinele naturiste.

Prima supă care îţi vine în minte e chiar cea de legume sau sub formă de cremă, urmate de primăvăratecele supe de dovlecel sau sparanghel sau mai văratecele supe de roşii. La capitolul creme exotice, puteţi încerca o consistentă cremă de linte roşie sau mai rafinatele creme de pară cu creson, cartof dulce cu limetă sau de morcovi cu portocale. Bonus, vă recomandăm o splendindă supă cremă rece de fasole.

Supa crema de rosii cu menta si busuioc

Feluri principale

La fel ca şi în cazul supelor, smântânile vegetale pot înlocui cu smântâna adevărată şi în felurile principale, fie că e vorba de paste sau sosuri.

La capitolul paste, vă recomandăm să încercaţi varianta de post a pastelor bolognese sau pastele cu ciuperci. În materie de “carne”, puteţi încerca un hamburger din legume sau, favoritele noastre, chiftelele de post pe care le puteţi servi cu sos de roşii. Ciupercile sunt printre cei mai buni înlocuitori ai cărnii în aproape orice fel de preparat. Încercaţi-le în orez cu currycu ardei sau tofu dar şi în varianta de post a ardeilor umpluţi.  Dacă vreţi să plusaţi, puteţi încerca chiar un pilaf de orz cu ciuperci.

pilaf de orz

 

Deserturi

Adevărata decadenţă vine însă la capitolul deserturi. Pentru că e greu de crezut că o minunăţie ca acest tiramisu poate să fie făcută fără produse pe bază de lapte sau ouă. Mai simplu de făcut, dar nu mai puţin spectaculos e şi acest mousse de ciocolată cu avocado. Dacă sunteţi amatori de budincă de orez cu lapte, încercaţi să o faceţi înlocuind laptele cu lapte de cocos, rezultatul este spectaculos. Pentru iubitorii de “copturi” există varianta de post a unui pandişpan cu pere sau chiar a unei negrese.  Şi, evident, o salată de fructe rămâne oricând o soluţie pentru mesele “festive” de post.

tiramisu de post small

Vezi aici şi aici toate reţetele de post.

print